Naslovnica Region CG: Objavili imena umjesto zabrane kretanja

CG: Objavili imena umjesto zabrane kretanja

460
foto: Flickr - ilustracija

Podgorica — Nacionalni koordinacioni tim za zarazne bolesti Crne Gore (NKT) je, kako je saopšteno iz Vlade, uz saglasnost Agencije za zaštitu ličnih podataka objavio imena lica kojima su izdata rješenja o obaveznoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

Imena su nesto prije ponoći u subotu objavljena na internet stranici Vlade Crne Gore i kategorisana su prema gradovima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odluka je donesena nakon što je utvrđeno da pojedina lica, kojima je po ulasku iz inostranstva u Crnu Goru izrečena ova mjera, napuštaju domove izlažući time visokom stepenu rizika sve sa kojima stupaju u kontakt i cijelu Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz Vlade alternativa je bila “proglašavanje zabrane kretanja svih građana”. Konstatujući da nigdje u svijetu, snage bezbjednosti ne mogu nadzirati u svakom trenutku svakog građanina koji bi trebalo da je u samoizolaciji, Nacionalno koordinaciono tijelo je, svjesno da se odluka može posmatrati sa raznih aspekata, odlučilo da je zaštita života i zdravlja građana najviši prioritet.

NKT je apelovao na sve građane da svoje komšije i sugrađane koji se revnosno pridržavaju samoizolacije, ohrabre i pomognu im poštujući socijalnu distancu i ostale preporuke u cilju sprječavanja širenja korona virusa.

Ovu odluku Vlade kritikovale su gotovo sve relevantne nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava. Centar za građansko obrazovanje, Akcija za ljudska prava, Građanska alijansa, Centar za demokratsku tranziciju i jednoglasni su u ocjeni da je ova odluka ozbiljno narušavanje prava na privatnost.

Oni su, izražavajući poštovanje prema dosadašnjem radu Vlade na sprječavanju širenja korona virusa, pozvali Vladu da povuče spornu odluku.

(StarMo)