Naslovnica Region CG ministar: Genocid nije nedvosmisleno utvrđen

CG ministar: Genocid nije nedvosmisleno utvrđen

312

Podgorica — Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić oglasio se povodom izjave ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića 26. marta u crnogorskoj Skupštini da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid kad se to i nedvosmisleno utvrdi.

“Ako mi u Crnoj Gori u ne znamo da se u Srebrenici desio genocid, na osnovu odluke Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i ako je to stav Vlade, onda se bojim da naš put nije u EU”, poručio je Fejzić, prenio je Radio Slobodna Evropa.

“Uopšte ne mogu da priznam ili ne priznam događaj o kojem nemam saznanje. Ja sam spreman da priznam da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi”, izjavio je ministar Leposavić tokom ministarskog sata u Skupštini 26. marta, odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića iz Demokratske partije socijalista (DPS) da li je, kao ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid.

“Ne znam da li je postojala genocidna namjera 1995. u Srebrenici. Mogu samo da vjerujem ili ne vjerujem sudijama iz Haga, bilo onim koji su glasali za ovu pravnu kvalifikaciju, ili onima iz istog sudskog vijeća koji su o ovom pitanju zauzeli ili izdvojeno ili posebno mišljenje”, kazao je Leposavić i dodao da je ovo pitanje i predmet “stručnih polemika”.

Za ministra Leposavića je to, kako je rekao, “razumljivo”, jer je odluka Međunarodnog suda pravde, koja je okvalifikovala događaj u Srebrenici kao genocid, zasnovana na presudi Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.


“Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju, osim to je osnovan rezolucijom, umjesto međunarodnim ugovorom, gotovo je u potpunosti izgubio legitimitet kad je uvrđeno da su dokazi izvjestioca Savjeta Evrope o vađenju i trgovini organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu uništeni u tom sudu”, rekao je Leposavić.

Ovo nije prvi put da se negiranje genocida u Srebrenici čuje u Skupštini Crne Gore od predstavnika nove vlasti.

Poslanik vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović ustvrdio je početkom decembra tokom skupštinske rasprave da ne priznaje genocid u Srebrenici.

Glasovima nove većine, izabran je desetak dana kasnije za predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode.

(StarMo)