Naslovnica Region CG: Mediji ne prepoznaju rusku propagandu

CG: Mediji ne prepoznaju rusku propagandu

330

Podgorica — Onlajn mediji u Crnoj Gori često ne prepoznaju ruske propagande pamflete koji su maskirani u novinarske izvještaje, pa ih objavljuju i tako doprinose njihovom širenju, zaključci su analize medijskog sadržaja o prisustvu ruske propagande koju je uradio Centar za demokratsku tranziciju, prenosi Radio Televizija Crne Gore.

Ruske propagandne narative objavljuju gotovo svi onlajn mediji, bez obzira na deklarisanu uređivačku politiku medija u dijelu vanjskoopolitičkih pitanja.

To su zaključci analize medijskog sadržaja o prisustvu ruske propagande koju je uradio Centar za demokratsku traniziciju (CDT).

CDT je analizirao oko 200 tekstova koji se bave ruskim oružjem i vojnom moći, a koji su u periodu od decembra 2015. do decembra 2018. objavljeni u crnogorskim medijima (TVCG, TV Vijesti, TV Prva, TV Nova, ND Vijesti, Pobjeda, Dan, Dnevne novine, list Informer, Portal Analitika, Vijesti online, Antena M, CDM i IN4s).

Cilj ove analize je bio da se utvrdi koji nam se narativ plasira odnosno kakvu nam priču pričaju mediji.

“Narativ o ruskom oružju nije kreiran u Crnoj Gori već u tabloidima iz regiona i na mnogobrojnim proruskim i desničarskim portalima. Te informacije ne moraju nužno biti netačne, ali mediji prilikom objavljivanja mogu koristiti različite manipulacije ili ne poštovati osnovne principe profesionalnog izvještavanja. Priče o ruskom oružju koje se dominantno prenose na onlajn medijima u Crnoj Gori, a manje na televiziji i u štampi, zbog specifičnog, znatno zahtjevnijeg procesa pripreme priloga i tekstova”, navodi se u studiji.

Analiza je pokazala da su akteri ili izvori informacija koje sadrže narativ o svemoćnom ruskom oružju i koji nam prenose poruke, dominantno ruski.

“Rusko oružje u analiziranim tekstovima predstavlja se kao: zastrašujuće, nepobjedivo, superiorno i najpouzdanije. Tekstovi mahom ne nude dovoljno činjenica koje bi se omogućile da se provjeri da li je objavljeni sadržaj zaista tačan. Narativ o ruskom oružju koji se gotovo svakodnevno širi ima za cilj da usmjeri stavove i zaključke čitalaca tih sadržaja u određenom smjeru koji odgovara političkom i ideološkom opredjeljenju onih koji takav sadržaj kreiraju ili naručuju,” ističe se u studiji CDT-a.

(StarMo)