Naslovnica Region CG: Krivične prijave protiv organizatora “autolitija”

CG: Krivične prijave protiv organizatora “autolitija”

241
foto: RSE

Podgorica — Povodom autolitija koje su održane u nedjelju, Uprava policije Crne Gore podnijela je krivične prijave protiv šest svećenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, protiv Zdravka Krivokapića lidera opozicione koalicije “Za budućnost Crne Gore” koju predvodi Demokratski front (DF).

Ukupno je podneseno 11 krivičnih prijava, a 67 osoba je sankcionisano prekršajno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Uprava policije je saopštila da su organizatori okupljanja, odnosno autolitija, ugrožavali zdravlje građana, javni red i mir i sigurno odvijanje saobraćaja.

Povod za više krivičnih i prekršajnih prijava je organizovanje takozvanih autolitija, odnosno protest vjernika SPC protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje se odvijaju vožnjom automobilima u ambijentu kada su javna okupljanja zabranjena zbog opasnosti od širenja korona virusa.

Niko nije preuzeo odgovornost za organizaciju autolitija, niti se identifikovao kao organizator, pa ni SPC u Crnoj Gori.

Organizovane kolone automobila su krenule u nedjelju iz Nikšića, Kolašina i Bara ka Podgorici.

Policija je na više punktova blokirala prilaze gradu i to kod tunela Budoš u Nikšiću, magistralu od Kolašina ka Podgorici na Bioču, a iz pravca Bara dio magistrale u Zeti. Blokada je izazvala višesatni saobraćajni zastoj.

U saopštenju Uprave policije se navodi da su “vozilima i ikonografijom građani onemogućavali nesmetano odvijanje saobraćaja”, a da je policija djelovala preventivno i zakonito.

(StarMo)