Naslovnica Region CG: Je li na pomolu nova većina?

CG: Je li na pomolu nova većina?

484

Podgorica — Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je u ponedjeljak uveče odbacio ocjene lidera Demokratskog fronta (DF) da se tajno sastaje sa predsjednikom Milom Đukanovićem, koji predvodi opozicionu Demokratsku partiju socijalista (DPS).

“Nakon večerasnjeg sastanka koji je održan sa liderima parlamentarne većine i širenja lažnih infomacija dužan sam da obavijestim javnost o sljedećem: Nikada se nisam tajno sastao sa predsjednikom države Milom Đukanovićem. Sa njim se ne sastajem zato što volim, već zbog toga što je to moja zakonska obaveza kao Premijera”, naveo je Krivokapić na Twitteru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je objasnio da je u Vili Gorica u ponedjeljak održan pripremni sastanak za sljedeću sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost koja je zakazana za petak, 16. april 2021. u 13 sati, a na kojem su, kako navodi, prisustvovali Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, ministrica odbrane Olivera Injac i on, a povodom rješavanja aktuelnih pitanja u vezi sa Ministarstvom odbrane i Vojske Crne Gore.

Lideri parlamentarne većine nisu na sastanku sa Krivokapićem uspjeli da se dogovore oko smjene ministra pravde Vladimira Leposavića koju traži predsjednik Vlade zbog njegovih izjava u kojima je relativizovao genocid u Srebrenici.

Premijer je podnio zahtjev za razrješenje Leposavića nakon što je on odbio da podnese ostavku. Lideri Demokratskog fronta (DF) međutim se snažno protive razrješenju Leposavića.


Lideri DF poručili su da je premijer napustio sastanak i da nisu uspjeli da nađu zajednički jezik.

“Premijera smo obavijestili da Leposavić ima našu podrsku i da mi nećemo glasati za smjenu”, rekao je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić.

Dodao je da je DF pozvao premijera da nađe zajednički jezik sa ministrom i da se kriza u vladi prevaziđe.

“Premijer nije prihvatio naš prijedlog. Nakon oštrije komunikacije premijer je izbjegao dalju komunikaciju sa nama i sastanak nije bio uspješan”, rekao je Mandić.

Poslanik Pokreta za Promjene Nebojša Medojević rekao je da je premijer napustio napustio sastanak, a da su oni “ostali šokirani da se on radije sastaje sa Đukanovićem nego sa njima”.

“Ako DPS glasa za smjenu Leposavića to je jedna nova politička većina i oko toga ćemo se izjasniti”, istakao je Medojević.

Za sada nije izvjesno kada će se na dnevnom redu parlamenta naći prijedlog za razrješenje Leposavića. Ukoliko DF ostane pri stavu da neće podržati njegovu smjenu biće potrebni upravo glasovi DPS-a.

(StarMo)