Naslovnica Region CG: “Hara virus velikosrpskog nacionalizma”

CG: “Hara virus velikosrpskog nacionalizma”

409
foto: rtcg.me

Nikšić — Crnogorski pokret je organizovao skup sa ciljem da se javno iskaže protest protiv, kako je navedeno, urušavanja državnog poretka i multietničkog i građanskog društva svetosavskim litijama u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, javlja Radio i Televizija Crne Gore.

Akademik Sreten Zeković kazao je na početku da skup nije partijski, nego, kako je istakao, opšte crnogorski.

“Dragi Nikšićani, ponosan sam što sam ovdje noćas sa vama i što vidim i osjećam iskrenu i pozitivnu energiju i patriotizam koji je kod vas uvijek postojao, posebno kada treba odbraniti crnogorske nacionalne interese. Jedino ovako možemo sačuvati ovu novu suverenu Crnu Goru”, kazao je Zeković.

On je saopštio da je osnovna pretpostavka Zakona o slobodi vjeroispovijesti nezavisna Crna Gora.

“Možemo da se ljutimo što se to nije ranije krenulo, ali objektivno nije moglo dok smo bili u zajedničkoj državi. Samo neznavenim nije jasno da iza litija stoje političke partije sa velikosrpskom ideologijom u koordinaciji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i strukturama države Srbije sa jasnim vjekovnim namjerama prema Crnoj Gori”, jasan je Zeković.

Advokat sa Cetinja Nikola Belada, ističe da danas u Crnoj Gor hara virus velikosrpskog nacionalizma.

“Čuju se fašistički ispadi i pozivi na otkopavanje oružja, pozivi na smrt crnogorskoj naciji, imamo plasiranje poluistina, fabrikovanje laži i pokušaj zastrašivanja crnogorskog naroda, a javni izvršilac ovih djela je Srpska pravoslavna crkva, tačnije njene eparhije u Crnoj Gori”, istakao je Belada, zaključujući da je više od 30 godina Mitropolija crnogorsko primorska paralelna vlast u Crnoj Gori.

Zoran Mugoša smatra da danas od velikosrpskih poklonika ponovo gledamo i slušamo ono što smo gledali slušali 90-ih godina i kasnije.

Kaže da je na snazi nevjerovatna manipulacija istorijskim činjenicama.

“Pratimo sve što radite i budite sigurni da nas ima mnogo više da zaštitimo Crnu Goru. Očigledno da neki nijesu shvatili poruku koju je Crna Gora poslala 21. maja 2006, da u njoj ima mjesta za sve dobronamjerne ljude, ma kojoj vjeri i naciji pripadaju, ali i poruku da se o Crnoj Gori nikad više neće odlučivati van Crne Gore”, poručio je Mugoša.

(StarMo)