Naslovnica Region CG: Dva badnjaka, bez incidenata

CG: Dva badnjaka, bez incidenata

578
Badnjak u organizaciji SPC; foto: RSE

Cetinje — Dva božićna badnjaka spaljuju se, u okviru simbolične ceremonije kojom se obilježava ovaj praznik pravoslavnih hrišćana, u crnogorskoj prijestonici Cetinju. Jedan u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC), a drugi Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Između dva skupa bile su raspoređene policijske snage, kao i policijska vozila. Do incidenata nije došlo, javlja Radio Slobodna Evropa.

Mitropolija Srpske pravoslavne crkve spaljivanje badnjaka organizovala je ispred Cetinjskog manastira. Istovremeno, Crnogorska pravoslavna crkva obavila je u isto vrijeme, takođe na Cetinju, isti božićni ritual ispred Dvorca kralja Nikole, koji je udaljen stotinjak metara od mjesta na kom se okupljaju vjernici SPC.

Nalaganje badnjaka u ime SPC je predvodio mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, a tom događaju su prisustvovali lideri opozicionog Demokratskog fronta, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović i biznismen Miodrag Daka Davidović.

Ispred Dvora kralja Nikole, badnjake su naložili vjernici i sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve. Badnjake je osveštao mitropolit CPC Mihailo.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)