Naslovnica Politika CG: Đukanović mandat daje čelniku prosrpske koalicije

CG: Đukanović mandat daje čelniku prosrpske koalicije

155

Podgorica — Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je u četvrtak da će crnogorskom parlamentu predložiti da mandatar za sastav nove vlade bude Zdravko Krivokapić čelnik prosrpske koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Đukanović je prethodno održao konsultacije sa čelnicima tri koalicije koje su na parlamentarnim izborima održanim krajem augusta osvojili većinu, Zdravkom Krivokapićem, Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem.

“Obavio sam konsultacije. Prijedlog ću uputiti skupštini. Odao sam priznanje za sporazum koji su potpisali predstavnici tri koalicije. Izborni proces i tranzicija vlasti potvrda je uspješnosti politike u prethodnom periodu. Izgradnja institucija i vladavina prava je najbolji put za prevladavanje podjela”, kazao je nakon konsultacija Đukanović novinarima, prenijeli su hrvatski mediji.

On je istakao da je Crna Gora jedina republika bivše Jugoslavije gdje nije bilo ratova, te je podsjetio da je za vrijeme 30-togodišnje vladavine njegove Demokratske partije socijalista ta država obnovila nezavisnost i postala članica NATO-a.

“Stranke koje nisu do sada bile vlast sada će biti. Ne smijemo dozvoliti da bilo koja vlast ugrožava vitalne interese Crne Gore. Dosadašnja vlada preduzimala je kvalitetne poteze. Nadam se da će nova vlada nastaviti raditi na stvaranju uslova za privlačenje stranih investicija”, rekao je Đukanović.

Obraćajući se novinarima Zdravko Krivokapić je rekao da će do 8. novembra crnogorskom parlamentu ponuditi prijedlog nove vlade, te da smatra da je današnji dan još jedan dan pobjede demokratije.

“Svi trebaju znati da je narodna pobjeda doživjela formaliziranje. Ovo je samo još jedan dokaz unapređenja političke kulture. Imali smo otvoren, jasan, konkretan odgovor gospodina predsjednika Đukanovića. On je sa svojim ovlastima mogao praviti drugu kombinatoriku”, rekao je Krivokapić.

On je istakao je da će ponoviti pozive svim strankama nacionalnih manjina u Crnoj Gori da učestvuju u formiranju vlade i da tako, kako je kazao, daju doprinos.

“Ovo nije posao da radi koalicija koju predstavljam, nego svi mi zajedno, nama je najvažnije da budućnost Crne Gore bude drugačija”, kazao je Krivokapić.

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je kazao da se radilo o sadržajnom sastanku u interesu svih građana, te da kao predsjednik crnogorskog parlamenta s nestrpljenjem očekuje sastav Vlade, dok je čelnik platforme “Crno na bijelo” Dritan Abazović rekao da je današnji dan dokaz da je crnogorsko “društvo zrelije nego što smo mislili”.

“Građani treba da budu relaksirani. Dobili smo obećanje da neće biti opstrukcija. Ne trebaju nam svađe… Danas je veliki dan za Crnu Goru nakon historijskih promjena. Bez obzira na podjele, možemo iskoračiti. Ja sam siguran da će nova vlada raditi u interesu građana”, rekao je Abazović.

Prosrpska koalcija “Za budućnost Crne Gore”, okupljena uz posredovanje Srpske pravoslavne crkve nakon parlamentarnih izbora, s dvije građanske kolacije “Mir je naša nacija”, i “Crno na bijelo”, postigla je postizborni dogovor o formiranju vlasti, koji su propratili sporazumom u kojem su se obavezali da neće mijenjati državne simbole Crne Gore, da će zadržati njen vanjskopolitički smjer i da neće potezati pitanje poništenja priznanja Kosova.

(StarMo)