Naslovnica Region CG: Broj novozaraženih u padu

CG: Broj novozaraženih u padu

391
foto: ilustracija

Podgorica — Broj novozaražinih koronavirusom u Crnoj Gori u konstantnom je padu od 3. aprila kada je zabilježen najveći broj slučajeva obolijevanja u jednom danu – 37, saopštio je u četvrtak crnogorski Institut za javno zdravlje.

U zadnja 24 sata registrirana su tri nova slučaja zaraženih, a testirano je ukupno 167 osoba. Jučer je od 315 testiranih, koronavirus potvrđen kod 8 osoba.

Ipak, crnogorske zdravstvene vlasti smatraju da je rano za opuštanje.

“Ovo je već četvrti ili peti dan zaredom da bilježimo manje slučajeva i situacija je takva da će neko pomisliti da smo uspjeli u svojoj namjeri i suzbili širenje epidemije. Ne smijemo se opuštati i ići za talasom optimizma koji se trenutno bilježi”, rekao je epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić.

U Crnoj Gori je od 17. marta kada je zabilježen prvi slučaj do danas potvrđeno 252 slučajeva zaraze koronavirusom, a od posljedica covida-19 umrle su dvije osobe.

“Na bolničkom liječenju u Crnoj Gori trenutno je 41 pacijent, od kojih su četiri na respiratoru. Do kraja sedmice iz bolnice će biti otpušteno sedam pacijenta”, rekao je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković, ističući da da su svi pacijenti, osim onih koji su priključeni na respirator, stabilnog zdravstvenog stanja, prenose bh. mediji.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović, koji je posjetio općinu Tuzi koja je već dvije sedmice u potpunoj izolaciji, izjavio je da se danas vidi da su te mjere bile opravdane, a da odgovoran odnos građana potvrđuje da su stanovnici pokazali punu odgovornost.

Općina Tuzi s nepunih 15 hiljada stanovnika u jednom je trenutku bila centar zaraze koronavirusom u Crnoj Gori, pa su je vlasti stavile u potpunu izolaciju koja je dala rezultata i zaustavljeno je širenje virusa na tom području.

(StarMo)