Naslovnica BiH Četnicima po pet mjeseci zatvora

Četnicima po pet mjeseci zatvora

146
foto: arhiva

Sarajevo — Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) osudilo je Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Sladojević, Aleksić i Lečić su skupu pripadnika i simpatizera Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića te su pjevali pjesme koje u svojim tekstovima pozivaju na prijetnju i nasilje, navodi se u presudi, javlja Radio Slobodna Evropa.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, kazao je za Radio Slobodna Evropa da postoji mogućnost žalbe na drugostepenu presudu, te će Tužiteljstvo, nakon primitka presude, odlučiti o eventualnoj žalbi.

Optužnica, podignuta u decembru 2020., teretila ih je da su, pored ostalog, prvooptuženi Sladojević i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta.

Lečić je bio optužen da je zbog izvođenja pjesme na guslama “Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina” veličao četnički pokret i izražavao prijetnje ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Udruženje “Ravnogorski pokret Republike Srpske” čiji su članovi Sladojević, Aleksić i Ristić baštini tradiciju zloglasnih četničkih postrojbi iz Drugog svjetskog rata.

Vođa “ravnogoraca” Draža Mihailović 1946. godine osuđen je na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Njemačkom tokom rata, nakon čega je strijeljan.

Optuženi su tokom suđenja izjavili da se ne osjećaju krivim te da su “samo čuvali uspomenu na četničke mučenike” iz Drugog svjetskog rata, te da su na skupu bili gosti, ne organizatori.

(StarMo)