Naslovnica Izdvojeno Četiri organizacije: Nema nikakvog razdruživanja

Četiri organizacije: Nema nikakvog razdruživanja

544
foto: federalna.ba

Sarajevo — Povodom inicijative koju je najavio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, da će u slučaju da se ne prihvate njegovi zahtjevi u vezi s promjenom Ustava i Izbornog zakona, da će on s Draganom Čovićem pozvati na samoopredjeljenje ili razduživanje naroda, predstavnici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća – Građanski pokret za ravnopravnost i Krug 99, održali su zajedničku pres-konferenciju.

Generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar rekao je da su to besmislene, anticivilizacijske i retrogradne izjave.

– Ni Dodik kao predsjednik političke stranke, niti Čović, ne predstavljaju nikakve narode i ne mogu predvoditi nikakvo samoopredjeljenje naroda. Postoji druga vizija Bosne i Hercegovine, ona koja se izgradila tokom gotovo hiljadugodišnjeg postojanja, a to je Bosna u kojoj svi ljudi bez obzira na vjersku i nacionalni pripadnost vole svoju zemlju i žele da je grade na bazi jednakopravnosti na cijelom teritoriju – rekao je Zlatar.

Dodao je da ove organizacije imaju zajednički stav u kojem u potpunosti odbacuju bilo kakvo samoopredjeljenje naroda te da predsjednik niti jedne od stranaka ne predstavlja bilo koji narod, već svoju stranku.

Zlatar je apelovao na predsjednike i premijere susjednih država da i oni od takvih teza odustanu.

-Prema Ustavu i zakonima BiH nigdje ne stoji da bilo koji nosilac funkcije predstavlja narode – rekao je Zlatar, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Pedsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH Marijo Pejić, kazao je da ta organizacija odbacuje sve destruktivne političke izjave čiji su ciljevi i ideje napuštanje jedinstvene Bosne i Hercegovine.

-Ne. Nema nikakvog razdruživanja. Hrvati ostaju živjeti u Bosni i Hercegovini. Ovo je naša domovina. A oni koji smatraju da nije njihova domovina mogu negdje drugo otići – kazao je Pejić.

Na pres-konfrenciji su govorili i potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća Rajko Živković i predsjednik Asocijacije Krug nezavisnih intelektualaca 99 Adil Kulenović.

Živković je između ostalog kazao “da je priča o razdruživanju predizborna priča”.

(StarMo)