Naslovnica Mostar Cesta Mostar – hrvatska granica, “prioritet FBiH”

Cesta Mostar – hrvatska granica, “prioritet FBiH”

611
foto arhiva

Mostar — Buduća brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica s Hrvatskom na listi je prometnih prioriteta u FBiH.

Cesta bi se trebala povezati s koridorom 5C na području Mostara preko sjeverne, te južne obilaznice koja je trenutno u izgradnji – javlja BHT.

Prema riječima Jadranka Puljića, pomoćnika ministra prometa i veza FBiH za cestogradnju, taj spoj brze ceste s oblaznicom previđen je u mjestu Polog, odakle ide prema Širokom Brijegu, pa do Gruda, te spaja na brzu cestu u Zagovozdu.

A spajanje s brzom cestom u susjednoj Hrvatskoj, kako je najavljeno, biće povod novog bilateranog sastanka BiH i Hrvatske, koji bi se trebao održati u Sarajevu polovinom idućeg mjeseca. Cilj tog susreta je uvrstiti ovu prometnicu na mrežu evropskih koridora zbog lakšeg pristupa sredstvima iz evropskih fondova.

Troškovi radova brze ceste ukupne dužine 63 kilometra procijenjeni su na oko 750 miliona KM. Podjeljena je u dvije dionice. Prva i jeftinija, dužine 40 km ide od južne obilaznice u Pologu, 10 kilometara zapadno od Mostara, pa do granice s Hrvatskom, a druga kraća i skuplja veže se na petlju Koridora Mostar sjever.

(StarMo)