Naslovnica Život Češkog premijera tuži vlastiti sin

Češkog premijera tuži vlastiti sin

73
Andrej Babiš

Prag — Andrej Babiš mlađi, sin češkog premijera Andreja Babiša, kaže da je “odlučan u namjeri da podnese krivičnu prijavu protiv svog oca”.

– Bio sam žrtva kriminalnih radnji i moj otac bi trebao biti odgovoran za ono što se usudio da mi učini – rekao je Babiš mlađi za list Deník N, prenosi portal Euractiv.

Babiš mlađi optužuje svog oca da ga je “uvukao u slučaj navodne zloupotrebe sredstava Europske unije, samo mjesec dana uoči parlamentarnih izbora u Češkoj”. Kaže i da je zadržan na Krimu protiv svoje volje kako bi bio spriječen da svjedoči u ovom slučaju.

Premijer negira optužbe, nazivajući svog sina “mentalno bolesnim”.

Češka policija je u četvrtak pet sati ispitivala Babiša mlađeg. Priložio im je mišljenje stručnjaka u kojem se navodi da nema problema s mentalnim zdravljem.

Češki premijer se sumnjiči da je ilegalno stekao dva miliona eura iz fondova EU za konferencijski centar nazvan Farma roda.

U junu 2021. policijski istražitelji su preporučili podnošenje krivične prijave protiv njega, ali državni odvjetnik vratio je slučaj policiji na daljnju istragu, pa je slučaj ostao otvoren.

(StarMo)