Naslovnica BiH Čerkez: Sarajevo za pohvalu!

Čerkez: Sarajevo za pohvalu!

565
Goran Čerkez

Sarajevo — Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije BiH Goran Čerkez izjavio je da je “poboljšanje epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom u Kantonu Sarajevo za pohvalu”, te istaknuo da je to uspjeh struke i dobre koordinacije nadležnih organa, ali i poštivanja propisanih mjera.

Na sastanku koji je inicirao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, razmijenjene su informacije o aktuelnoj situaciji u Kantonu, kao i mjerama koje poduzimaju i planiraju Federacija BiH i Kanton Sarajevo da bi se što spremnije dočekala jesen koja, po mišljenju struke, nosi nove epidemiološke rizike u Kantonu i šire.

Generalni je stav da je situacija u KS trenutno zadovoljavajuća te da ne zahtijeva uvođenje restriktivnijih mjera.

– Ako uzmemo u obzir broj oboljelih, koji smo imali u prethodnom periodu u Kantonu Sarajevo, u kratkom periodu došlo je do značajnog poboljšanja stanja koje je sad zadovoljavajuće i možemo reći iznad očekivanog. To je uspjeh struke, rada zdravstvenih profesionalaca, epidemiologa i onih na klinici koji su liječili, ali i agilnosti odnosno spremnosti Vlade KS da prati, nadzire i angažira sve nadležne organe i raspoložive kapacitete da bi se te propisane mjere implementirale i poštovale.

Očigledna je dobra saradnja Zavoda za javno zdravstvo KS i Ministarstva zdravstva koji su napravili dobar model koji daje rezultate u ovoj fazi. Voljeli bismo da imamo više takvih primjera kao što je Kanton Sarajevo – istakao je Čerkez.

(StarMo)