Naslovnica Mostar Čerkez o koroni: Vjerujem u kolege koje rade u ZHK i HNK

Čerkez o koroni: Vjerujem u kolege koje rade u ZHK i HNK

253

Sarajevo — Bosna i Hercegovina u zadnje vrijeme prednjači u broju zaraženih koronavirusom, a povratak s godišnjih odmora je jedan od najvažnijih razloga, posebno u zapadnoj Hercegovini, rekao je u Dnevniku 2 BHT1 Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravlja.

Govoreći o početku školske godine i broju novozaraženih, kaže da je rano govoriti o početku škole u kontekstu širenja virusa.

“Računali smo na kršenja mjera, na godišnje odmore, a škola je u ovom periodu povećan rizik, ali je još rano govoriti jer je tek počela. Ulazimo u jesen, imunitet nam neće biti isti, rizici se multipliciraju”, rekao je Čerkez.

Očekujemo, kaže, da će se pandemija držati pod kontrolom.

“Vi ste vidjeli što se događa u Španiji, Francuskoj… moramo stalno biti na oprezu”.

Inspekcije, kaže, rade svoj posao, ali je to uglavnom na nivou apela, a ne kažnjavanja.

“Ako podignemo svijest i počnemo se ponašati po mjerama – distanca, maska, pranje ruku i lična higijena, ako se tog pridržavamo, olabavit ćemo neke mjere… dok imamo diskoteke koje rade, a niko ih ne sankcionira, dok imamo proslave, nije dobro”, ističe Čerkez.

U BiH se, tvrdi on, ljudi jako dobro drže mjera. Ovo što se događa u zapadnoj Hercegovini sada, a što se ranije događalo na sarajevskom području, ocijenio je “importiranim virusom”.

Glavna stvar je, kaže, da zdravstveni kapaciteti mogu primiti sve zaražene osobe. Za očekivati je, kaže, da ovo sve traje još oko godinu dana.

Komentirajući najavu Svjetske zdravstvene organizacije da će u oktobru i novembru Evropa zabilježiti rast dnevno umrlih, Čerkez kaže da je to moguće s obzirom na to da će doći do promjene temperature, klime, provjetravanja prostorija, boravka odnosno ne boravka u prirodi i na zraku i tomu slično.

“BiH ima tri do četiri puta manji broj slučajeva smrti u odnosu na jako razvijene zdravstvene sisteme u državama poput Engleske”, ističe on.

Događa se, kaže, da postoje neki kumulativni podaci.

“Mi pratimo presjeke na sedam do 15 dana pa možemo vidjeti da smo još uvijek u jednoj ravni. Čvrsto vjerujem u sve kolege koje rade u Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu da tamošnji zdravstveni sistem ne bi bio ugrožen zbog velikog broja zaraženih”.

(StarMo)