Naslovnica BiH Čerkez o epidemiji: Mjere nisu teške, naoružati se strpljenjem

Čerkez o epidemiji: Mjere nisu teške, naoružati se strpljenjem

175
Goran Čerkez

Sarajevo — Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez naglasio je danas da je epidemiološka situacija ozbiljna, te da ulazimo u težak i neizvjestan period za sve nas. Evidentan je ubrzani porast slučajeva, ne samo u BiH, nego i širom Evrope.

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva u povodu aktuelne epidemiološke situacije Čerkez kaže da su svi, posebno zdravstveni radnici, na rubu iscrpljenosti, razumiju i nervozu stanovništva u vezi epidemiološke situacije, ali empatija i poštovanje prema drugima su neophodni i dalje.

– U velikoj mjeri, od nas zavisi šta će se dešavati. Mjere nisu teške, moramo se naoružati strpljenjem. Očekujemo da će biti bolja situacija, posebno kad dođe prva provjerena vakcina. Dotad moramo poštivati jednostavne mjere da nosimo maske, držimo distancu, redovno peremo ruke. Posebno u kancelarijama i zatvorenim prostorima redovno treba provjetravati prostorije – naglasio je.

Apelira na stanovništvo da kontaktira ljekara, u slučaju kad osjete bilo kakve simptome kapljične infekcije (kašalj, povišena tjelesna temperatura, malaksalost). Cilj je, kako je naveo, da ne uđemo u lockdown, te da ovdašnje restrikcije nisu u tolikoj mjeri kao u mnogim evropskim državama.

– Pokušajmo biti maksimalno odgovorni. Vrlo je ozbiljna situacija, od sviju nas zavisi kakve će mjere biti u budućnosti. Naš zdravstveni sistem jeste spreman, ali su kapaciteti ograničeni. Moramo se ponašati odgovorno – naglasio je.

(StarMo)