Naslovnica BiH Čerkez: Nismo učestvovali niti bili konsultovani oko nabavke respiratora

Čerkez: Nismo učestvovali niti bili konsultovani oko nabavke respiratora

429
Goran Čerkez

Sarajevo — “U Federaciji BiH danas imamo stabilnu epidemiološku situaciju i možemo reći da smo u prvom valu izbjegli crni scenarij širenja koronavirusa koji nažalost nisu izbjegle i neke mnogo razvijenije i bogatije zemlje od nas”, istakao je u svom obraćanju na sjednici Predstavničkog doma Parlamanta FBiH član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

To je, kako je dodao, rezultat pravovremeno uvedenih restriktivnih mjera, rada naših zdravstvenih ustanova, inspektora na graničnim prelazima, policajaca koji su obavljali nadzor nad osobama u izolaciji, kao i svih naših građana koji su se pridržavali mjera struke.

“To je rezultat rada Vlade Federacije BiH i Federalnog štaba i Uprave civilne zaštite. U konačnici to je i rezultat rada Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje je radilo i donosilo mjere bazirane na Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, preporukama WHO, ali i vlastitim procjenama epidemiološke situacije u FBiH”, naveo je Čerkez.

S obzirom da se na ovoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma govori i o javnim nabavkama tokom pandemije koronavirusa, Čerkez je naglasio da Federalno ministarstvo zdravstva, kao ni Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, te Zavod za javno zdravstvo FBiH, ni na koji način nisu bili uključeni, niti konsultirani vezano za javne nabavke koje je provodila FUCZ.

“Slijedom toga u izvještaju koji vam je dostavljen, jasno je navedeno da smo 12. maja ove godine uputili informaciju i podatke Domu naroda Parlamenta FBiH – Odboru za utvrđivanje činjenica o nabavci sto respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM”, dodao je Čerkez, prenose bh. portali.

U svom aktu FMZ navodi, ističe Čerkez, da se u prilogu dostavlja dokumentacija Zavoda za javno zdravstvo FBiH tj. Plan potreba medicinske opreme i medicinskih sredstava za zdravstvene ustanove u FBiH koji je proslijeđen Federalnom štabu civilne zaštite.

“U aktu FMZ eksplicitno navodi da ovo ministarstvo, a ni Zavod za javno zdravstvo FBiH, nisu uopće učestvovali, niti su bili konsultirani u nabavci respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM”, kazao je Čerkez.

(StarMo)