Naslovnica BiH Čerkez: Inspekcije i MUP-ovi da kažnjavaju kršioce mjera

Čerkez: Inspekcije i MUP-ovi da kažnjavaju kršioce mjera

180
foto: Patria

Sarajevo — Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH kazao tokom današneg obraćanja na press-konferenciji da su dosadašnje uvedene mjere produžene za narednih 14 dana, što ne znači da se u međuvremenu ne mogu izvršiti korekcije.

„Posljedice krize kako na zdravstvo tako i ekonomiju su vidjive svugdje na svijetu. Naši stalni apeli da zajednički radimo kako bismo odgovorili na najveći izazov u našim životima. Jako je bitno da svi budemo solidarni i da implementiramo mjere koje su donijete. Imali smo lockdown, a razlog je bio da izbjegnemo veliku smrtnost. Mi smo bili zemlja među tri s najboljim odgovorom na koronavirus u Evropi. Taj prvi loš scenarij smo izbjegli. U tom trenutku smo razmišljali i važno nam je bilo da nabavimo opremu. Vrijeme zatvaranja smo pokušali iskorisiti i za edukaciju stanovništva o vorusu, naravno u skladu s onim šta smo tada znali o njemu.

Mi smo popuštali mjere i ono je išlo periodično. Između smo mjerili efekte. Jedina mjera koja je bila donesena mimo nas je mjera o samoizolaciji, gdje se ukinula. Donesena je u RS-u i nije bilo efekta da ostane u Federaciji. Ali i zbog ekonomije nije bilo više moguće. Mi možemo živjeti život uz ove mjere. Te mjere imaju manje više sve evropske zemlje.

Ukoliko bismo opet došli do zatvaranja došli bismo u situaciju da se pitamo kako preživjeti“, kazao je Čerkez, javlja Patria.

Pojasnio je da sumnja da ćemo doći u situaciju da sve opet zatvorimo.

“Niti druge zemlje o tome razmišljaju. Mjere koje imamo već su restriktivne. Unutra ne smije biti više od 50 osoba, a vani 100. Javni skupovi se moraju prijavljivati. Plus maske, distanca, pojačana higijena. Svjedoci smo da se održavaju svadbe sa 400 ljudi, vjerskih obreda, kod takvih situacija očekujemo od kantonalnih vlada da djeluju”, kazao je Čerkez ističući da svi biramo hoćemo li otići na takve svadbe te je pozvao inspekciju i MUP-ove da kažnjavaju one koji krše mjere.

On je dodao da zdravstveni sistem odgovara na način kako može da odgovori u ovakim uslovima.

„I najveći zdravstveni sistemi nisu uspjeli odgovoriti izazovima. Mislim da smo naučili mnogo lekcija“, dodao je Čerkez.

(StarMo)