Naslovnica Život Centralna banka: Na računima deponovano 5,5 milijardi KM

Centralna banka: Na računima deponovano 5,5 milijardi KM

233
foto: ahiva - ilustracija

Sarajevo — Monetarni, a time i finansijski sistem u Bosni i Hercegovini je stabilan, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

U saopćenju se navodi da se na računima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) trenutno nalazi 5,5 milijardi KM deponovanih od strane komercijalnih banaka i njihovih deponenata.

Od toga je 2,7 milijardi KM obavezna rezerva, dok 2,8 milijardi KM predstavlja višak iznad obavezne rezerve. Ovo jasno ukazuje na to da je bankarski sistem u zemlji likvidan i ne postoji trenutno potreba za dodatnim smanjenjem stope Obavezne rezerve – navode iz CBBiH.

Centralna banka BiH raspolaže dovoljnom količinom gotovog novca konvertibilne marke i novčanicama eura, tako da može odgovoriti potrebama komercijalnih banaka u cilju snabdijevanja građanstva i privrede.

– Želimo napomenuti da pored navedenog komercijalne banke imaju i značajna gotovinska sredstva, što je garant ispunjenja svih potreba finansijskog sistema za gotovim novcem u cjelini.

CBBiH kontinuirano prati situaciju i poduzima sve neophodne mjere u skladu sa svojim ovlaštenjima definisanim zakonom u zaštiti monetarne stabilnosti i domaće valute – saopćeno je iz Ureda za informisanje CBBiH.

(StarMo)