Naslovnica Mostar Centar za kulturu: U četvrtak promocija knjige Enise Bukvić

Centar za kulturu: U četvrtak promocija knjige Enise Bukvić

65
Centar za kulturu Mostar; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Mostarska promocija knjige “Hrabrost i ludost“ autorice Enise Bukvić biće upriličena u Centru za kulturu, u četvrtak, 23. 9. s početkom u 19 sati, saopštili su organizatori.

Nakon trideset godina života u Italiji, autorica ove neobične knjige odlučila se vratiti u domovinu Bosnu i Hercegovinu, s velikim entuzijazmom, uvjerena da će joj bogato profesionalno i radno iskustvo biti dovoljno da promijeni nešto u svojoj zemlji. Enisa nije još uspjela baš nešto promijeniti; naišla je na zid, na razočarenja, ali nije odustala i ne odustaje. Nastavlja ići dalje, uvjerena da sve to, ipak, može i drugačije i mnogo bolje.

Enisa Bukvić je rođena u Bijelom Polju (bivša Jugoslavija). Od svoje druge godine, živjela je u Brčkom gdje je pohađala osnovnu i srednju školu. Završila je Poljoprivredni fakultet u Sarajevu, a postdiplomske studije u vezi sa naukom o ishrani na Univerzitetu “La Sapienza” u Rimu. Poslije završetka fakulteta radila je u oblasti prehrambene industrije. Radno iskustvo u Italiji je povezano sa istraživačkim radom, edukacijom i međunarodnom saradnjom, u nevladinom sektoru. Veoma je aktivna u radu s bosanskohercegovačkom dijasporom, kako kroz inicijative u Italiji, tako i na svjetskom nivou. Živi u Rimu od 1987. godine, a Mostar je odnedavno njeno novo mjesto prebivališta.

Do sada je objavila nekoliko knjiga na italijanskom i bosanskom jeziku, a ovih dana je u toku manja bosanskohercegovačka turneja na kojoj autorica predstavlja knjigu ”Hrabrost i ludost”.

Na mostarskoj promociji će o ovoj knjizi, osim autorice, govoriti i Irma Marić, Sanela Kamerić Demirović i Dario Terzić.

(StarMo)