Naslovnica BiH Centar za kulturu Stolac: Izložba “Boje života”

Centar za kulturu Stolac: Izložba “Boje života”

327

Stolac — Izložba akvarela bh. umjetnice Mirsade Kadribašić “Boje života” otvorena je proteklog vikenda u novootvorenom Centru za kulturu Stolac.

Slike iz ciklusa “Boje života” inspirirane su bojama i bogatstvom hercegovačkog kraja pa je i logičan slijed da je ova izložba prvo predstavljena publici ovog dijela zemlje, mada ne izostaju i drugi predjeli Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.

“Akvarel je moja strast. Ima nešto neočekivano u toj tehnici. Ona je magična. Neprekidno me oduševljava njegova prozračnost, lepršavost i način na koji se boje neočekivano stapaju”, rekla je Kadribašić, prenosi Fena.

Akvarel kao umjetnička forma je jedna od najzahtjevnijih slikarskih tehnika, a Mirsada Kadribašić koristi ovaj medij da prikaže scene i likove iz svakodnevnog života, kroz bogatstvo kolorita i sadržaja.

Izložba “Boje života” humanitarnog je karaktera, a dio sredstava od prodanih slika ići će za podršku Udruženju građana “Iskra” koje se zalaže za razvoj kulture i sporta u Stocu. Svi zainteresovani za kupovinu slika mogu se javiti u inbox Facebook profila Udruženja “Iskra” Stolac.

Izložba će biti otvorena do 28. februara.

Inače, StarMo saznaje i da je umjetnica Mirsada Kadribašić ptijr otvaranja izložbe održala dvosatnu radionicu za djecu, te ih je upoznala o tehnikama slikanja, a pravili su i razglednice.

Na otvaranju izložbe nastupio je i stolački pjesnik Nijaz Buzaljko, sa svojom poezijom.

Iz Centra za kulturu Stolac najavljuju i aktivnosti za Dan nezavisnosti BiH, za kada planiraju upriličiti turnir u šahu, u saradnji sa prijateljima iz Mostara.

(StarMo)