Naslovnica Mostar Centar za kulturu: Prva izložba mlade Mostarke

Centar za kulturu: Prva izložba mlade Mostarke

894
foto: Mostarski.ba

Mostar — Zahvaljujući Centru za kulturu Mostar, mlada Mostarka Sabina Dumpor večeras se publici predstavila prvom samostalnom likovnom izložbom.

Izložba pod nazivom “True colors”, prva je u ciklusu “Trebao mi je neki novi početak”, u okviru kojeg će Centar za kulturu u naredna dva mjeseca organizovati sedam izložbi, na kojima će se predstaviti osam autora.

Dario Terzić, voditelj kulturnih programa ove institucije kulture, istakao je kako je Centar za kulturu odlučio dati prostor i vrijeme zaljubljenicima slikarstva, onima koji vole slikati, a nisu profesionalci, nego to rade iz hobija.

“Ovo je naš pilot projekt. Ovaj put smo odabrali kandidate koji su nam se već javljali i bili zainteresovani za samostalnu postavku. Mislim da je ovo veoma bitno i kulturološki i sociološki, jer sasvim sigurno će dolaziti ljudi koji i ne dolaze često na izložbe, rodbina i prijatelja. Ovo je u svakom slučaju i poticaj mladim slikarima da nastave dalje, da onima koji još nisu izlagali ovo bude stimulans jer bi baš oni mogli biti sljedeći, obzirom da ovaj projekat namjeravamo nastaviti i u budućnosti”, rekao je Terzić, javlja Mostarski.ba.

Sabina Dumpor je rođena u Mostaru 1990. godine.Za sebe kaže da slika od osnovne škole. Učesnica je likovnih kolonija i izložbi u Lukavcu 2013, Puli 2014, Balgaju 2015. Dizajnirala je i naslovnice za knjige objavljene u Hrvatskoj i Srbiji.:. „Zagrli život“ „Pjesme koje nam život znače“, „Mili Dueli“. „ Rustemov ah“.i „Međunarodna zbirka poezije“.

Dobitnica je priznanja za izuzezan doprinos radu udruženja „Zagrli život“ iz Subotice.

Članica je udruženja “Kultura snova” iz Zagreba.

Predaje biologiju i mikrobiologiju u mostarskim srednjim školama.

Mnogi je poznaju i kao neobičnu profesoricu koja znanje učenicima prenosi kroz rime.

(StarMo)