Naslovnica Život Centar za kulturu: Promovisane dvije knjige o proteklom ratu

Centar za kulturu: Promovisane dvije knjige o proteklom ratu

225
foto: Vehid Šišić

Mostar — Promocija knjiga “Neka pamćenje traje” i “Hudhudi” autora Esada Bajića, upriličena je u utorak nevečer u Centru za kulturu Mostar, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) Preporod Gradsko društvo Mostar.

Promotori su bili Nezim ef. Halilović Muderis, prof. Meadin Mrndžić i autor Esad Bajić.

Nezim ef. Halilović Muderis je rekao, da knjiga “Neka pamćenje traje” predstavlja izuzetno važne zapise u formi dnevnika.

“Autor na sebi svojstven način opisuje svoja sjećanja. Obimnu arhivsku građu uzima u razmatranje vezano za period otpora oružanoj agresiji na herojski Konjic a i šire. Autor na početku ove knjige kritikuje sebe ali i sve Konjičane da su dozvolili da do trenutka početka pisanja knjige koju promoviramo prođe punih 26 godina, a da se ne napiše monografija svih konjičkih šehida. Svjestan da ta monografija nije potrebna našim herojima odnosno šehidima koji su nadamo se postigli ono što im Kuran i hadis obećavaju, već je potrebna nama preživjelima i članovima njihovih porodica da se sjećamo sa dužnim poštovanjem. Autor u uvodu piše, svejestan sam da će ova knjiga predstavljati bolnu uspomenu članovima porodica naših šehida, poginulih i umrlih boraca, ali se isto tako nadam da će i pored toga biti i draga i važna uspomena i podsjetnik”, rekao je Nezim ef. Halilović Muderis, prenosi Mostarski.ba.

Autor knjigu počinje 1. novembra zapisom u kome se sjeća događaja vezanih za pogibiju njegovog oca 1. novembra 1992. godine.

“Posebno su dragocjena autorova sjećanja na konjičke šehide, poginule i umrle borce, Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine kroz prikaz njihovih biografija i to je ujedno i srž ove knjige. Značajan dio knjige posvećen je opisu ratnih događaja u Konjicu uz opis nastanka i ratnog puta konjičkih brigada”, dodao je Nezim ef. Halilović Muderis.

O knjizi “Hudhudi” govorio je prof. Meadin Mrndžić.

“Roman “Hudhudi” je roman sjećanja, sjećanja na rat, na jednu mladost ratom obavijenu i proživljenu, i roman je to o ratnom putu dječaka Huda ili Taiba i njegovih drugova koji su maloljetni psistupili u redove Armije RBiH. Roman o nihovim ratnim podvizima ali I njohovim pogibijama te tegobama sa Kojima se oni preživjeli susreću u post ratnom periodu. Glavni među njima je Hud ili Taib, Hud je njegovo prvo ime ono koje je koristio u ratu, ono po kojem je ova ratna Mladost ili četa nazvana “Hudhudi”. Taib je nejgovo drugo ime, ono kojime se koristi nakon rata. Taib je onaj koji nam I pripovjeda cjelokupnu priču, onaj koji nas vodi iz priče u priču, iz akcije u akciju, iz dogodovštine u dogodovštinu te mladosti koja je u najtežim trenucima uspjevala unijeti dozu humora u ratnu svakodnevnicu”, rekao je prof. Meadin Mrndžić.

“Ovaj roman je poseban po stilu pisanja, po rječniku kojim se autor služi, a nadasve je poseban po tematici kojom se bavi odnosno načinom na koji je ona predstavljena od početka do kraja samog romana”, dodao je Mrndžić.

Esad Bajić rođen je 08. 10. 1974.godine u Ribarima, opština Konjic.

Osnovnu školu završio je u Glavatičevu 1989.godine kada uspisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. U listu učenika „Zemzem“ iste godine objavljuje svoje prve pjesme, među njima i ilahiju „Kome sedždu činiš brate“ koja će se ubrzo postati neizostavan dio vjerske literature (a kasnije i udžbenika islamske vjeronauke). Na kraju drugog razreda biva izabran za urednika lista „Zemzem“.

(StarMo)