Naslovnica Život Centar za kulturu: Promovisana knjiga Gojka Berića

Centar za kulturu: Promovisana knjiga Gojka Berića

484
foto: Mostarski.ba

Mostar — U organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju i Udruženja “Mostarski krug” u četvrtak uveče je u Centru za kulturu upriličena promocija knjige kolumni “Šta je život bez dušmana?” poznatog novinara Gojka Berića, koja je objavljena u izdanju autora i dnevnog lista “Oslobođenje”.

Promocija njegove pete knjige u Mostaru je, kako je Berić istakao, prilika da se progovori o temi “Zašto se mrzimo”.

“To je tema pred kojom ne treba zatvarati oči. O njoj treba uvijek govoriti i to je jedini put ka stvarnom pomirenju. Sve drugo su daljnje tenzije. Mržnja o kojoj mi govorimo je zapravo proizvod političara koji su narode u BiH zarobili u ogromne psihijatrijske klinike. Narodi su pacijenti, a politički lideri ih liječe tako što im povremeno ubrizgavaju nove injekcije nacionalizma i mržnje”, rekao je autor, prenosi Mostarski.ba.

O njegovoj najnovijoj knjizi govorili su recenzenti Emir Habul, Mile Stojić i Boro Kontić.

Gojko Berić rođen je 1939. u Donjim Vrbljanima. Odrastao je u Mostaru, gdje je završio tadašnju nižu gimnaziju i Mašinski tehnikum. Kao srednjoškolac počeo se baviti novinarstvom.

Profesionalni novinar postao je 1962. u mostarskoj Slobodi. Bio je dopisnik “Oslobođenja” iz Mostara i Dubrovnika, a potom višegodišnji kolumnist ovog lista. Dobitnik je niza novinarskih nagrada, među kojima i nagrade “Oslobođenja” 30. august za životno djelo.

Žiri Saveza novinara BiH jednoglasno ga je proglasio za novinara godine 1992. Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva dobio je 2001., potom 2003. nagradu “Oslobođenja” za najveća profesionalna ostvarenja, a 2008. nagradu Društva novinara BiH za životno djelo. Mostarski Centar za mir i multietničku saradnju dodijelio mu je 2015. priznanje Mimar mira.

Objavio je knjige “Smrt u ljetnom Dubrovniku” (1985.), “Sarajevo na kraju svijeta” (1994.), “Pisma nebeskom narodu” (2000). Godine 2005. objavljuje knjigu “Stanica Haag”, a 2006. “Zvijeri na okupu”. Zagrebački Profil je 2013. objavio Berićevu knjigu “Zbogom XX stoljeće – razgovori sa Ivom Vejvodom”.

(StarMo)