Naslovnica Mostar Centar za kulturu: Promocija knjige “Seks i rat” Adise Busuladžić

Centar za kulturu: Promocija knjige “Seks i rat” Adise Busuladžić

135

Mostar — Promocija knjige “Seks i rat” novinarke i publicistkinje Adise Busuladžić, bit će upriličena u srijedu 18. 5. 2022. godine u Centru za kulturu Mostar.

Miljenko Jergović je u recenziji ove knjige napisao i sljedeće:” Čitajte Seks i rat. Lakši će vam postati vaš vlastiti zarez između života prije i života poslije rata”, saopćeno je iz Centra za kulturu Mostar.

Adisa Busuladžić je rođena u Mostaru, a novinarstvom se počinje baviti krajem osamdesetih prošlog stoljeća još za vrijeme studija Žurnalistike na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, kada je sarađivala u redakcijama Naših dana, Valtera i Oslobođenja. Istovremeno je pisala za novosadski Stav i ljubljansku Mladinu. Nakon završetka studija, nastavlja raditi za Oslobođenje, Slobodnu Bosnu i italijansku agenciju ANSA. U toku rata u Bosni i Hercegovini djeluje kao novinar, te kao prevodilac i producent za španski nacionalni servis ETV i italijanski dnevni list La Repubblica.

Početkom 1995. godine odlazi u Sjedinjene američke države. Uz brojne poslove u nevladinom sektoru, 2000. godine je magistrirala na Fakultetu za međunarodne odnose Univerziteta u Washingtonu.

U ljeto 2002. se vraća u Bosnu i Hercegovinu gdje je bila angažirana na razvojnim projektima OSCE-a i USAID-a. Četiri godine je radila za USAID u Afganistanu, te za OSCE u Ukrajini. Doktorand je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Povremeno objavljuje tekstove u novinama kao što su Slobodna Bosna i Start, te na portalima Analiziraj.ba, Bosna global, Prometej…

Ovo je Adisin prvi roman, a na mostarskoj promociji će o knjizi, uz autoricu, govoriti i Vanja Iličić, Aleksandar Bećić, te Dario Terzić, navodi se u saopćenju.

(StarMo)