Naslovnica Izdvojeno Centar za kulturu: Otvoreno jubilarno annale crteža

Centar za kulturu: Otvoreno jubilarno annale crteža

607

Mostar — Jubilarno 20. Annale crteža Grand Prix Mostar 2019. godine otvoreno je u petak uveče u mostarskom Centru za kulturu, u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH i Centra za kulturu Mostar.

Annale crteža je značajna likovna manifestacija selektivnog tipa na kojoj pravo učešća imaju svi članovi Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Herecgovine (ULUBIH).

Pedeset tri umjetnika su se prijavila na ovogodišnji konkurs. Riječ je o recentnoj produkciji nastaloj tokom ove godine.

U ime Centra za kulturu Mostar obratio se direktor Senad Suljić, koji je rekao, kako činjenica da se na konkurs prijavilo više od 50 umjetnika garantuje budućnost Udruženja likovnih umjetnika, ali i ove manifestacije, prenosi Mostarski.ba.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Rašid Hadžović, je izrazio zadovoljstvo što je ova značajna manifestacija vraćena u Mostar, istakavši kako će Ministastvo na čijem je čelu nastaviti s podrškom i ubuduće.

Predstavnik Udruženja likovnih umjetnika Denis Jeina je saopćio imena nagrađenih.

Grand Prix je osvojio Izet Alečković, nagradu za klasični crtež osvojio je Miralem Brkić, a za eksperimentalni Nelisa Baždar.

Na brojnim aktovima i portretima je predstavljena žena kao motiv- njena snažna i eruptivna energija sa izraženom senzualnošću i diskretnom erotskom notom.

Nalazimo ovdje i nešto što možemo nazvati digital art i kombinovana tehnika kao i primjere eksperimentalnog i laviranog crteža , te djela s tekstualnom sadržinom koja crtežom i smjernicama u vidu teksta traže odgovore na pitanje „Ima li izlaza“?

Ono što odlikuje ovu postavku jeste prisustvo umjetnika različitih generacija te stilskih izraza i pravaca. Tu su mladi koji počinju svoju izlagačku aktivnost i kojima tek predstoje godine rada, otkrivanja i izgradnje sopstvene likovne poetike i izraza. Oni imaju priliku izlagati uz starije kolege koji su svoj likovni izričaj u različitim tehnikama već davno izgradili i crtež doveli do perfekcije.

Izložba će biti otvorena do 20. decembra 2019. godine.

(StarMo)