Naslovnica Mostar Centar za kulturu: Otvorena izložba “Sjećaš li se Sarajeva”

Centar za kulturu: Otvorena izložba “Sjećaš li se Sarajeva”

652
foto: Mostarski.ba

Mostar — U organizaciji Francuskog instituta u BiH i Centra za kulturu grada Mostara u subotu uveče je otvorena izložba “Sjećaš li se Sarajeva” poznatog svjetskog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog, koji trenutno živi u Parizu.

Raid Faure-Abu Zaider, zamjenik direktora Francuskog Instituta u BiH, istakao je da se kroz izložbu zapravo predstavlja bosanskohercegovačko-francusko prijateljstvo.

Kolekcija fotografija iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća donosi portrete Sarajlija, ali i dijelove urbanog mozaika tog grada, prenosi Mostarski.ba.

Milomir Kovačević Strašni rođen je u Čajniču, a danas živi i radi u Parizu. Njegova umjetnička djela donose njegovu ličnu priču, ali i kolektivnu historiju.

Od njegovih prvih djela o tabuima jugoslavenskog društva do scena iz svakodnevnog života građana opkoljenog Sarajeva, Strašni donosi trenutke realnosti uhvaćene u osjećajima suprotnosti te uspijeva spojiti generalno suprotne teme.

Fotografije koje su predstavljene u sklopu izložbe “Sjećaš li se Sarajeva” primjeri su unaprijed izabranih tema koji nas vode 30 godina unazad. Inače, izložba je poklon građanima Mostara za Dan otvorenih vrata Francuskog instituta Mostar.

(StarMo)