Naslovnica Mostar Centar za kulturu: Otvorena izložba “Mostaru s ljubavlju – pozdrav iz Sarajeva”

Centar za kulturu: Otvorena izložba “Mostaru s ljubavlju – pozdrav iz Sarajeva”

132
foto: federalna.ba/Fena

Mostar — Izložba fotografija pod nazivom “Mostaru s ljubavlju – pozdrav iz Sarajeva”, autora Esada Esse Lukača, otvorena je u srijedu navečer u mostarskom Centru za kulturu.

Lukač se večeras mostarskoj publici predstavio s 26 fotografija koje su nastale u zadnjih deset godina.

Lukač je u izjavi za Fenu kazao kako je ovom izložbom želio podsjetiti na prijateljstvo Mostara i Sarajeva.

“Nekako su se gradovi i ljudi otuđili i želim da naziv ove izložbe bude poruka da opet počinemo širiti tu neku pozitivnu energiju i prijateljstva. Nadam se kako ću za neke dvije godine napraviti izložbu Sarajevu s ljubavlju – pozdrav iz Mostara”, kazao je autor izložbe.

Fotografije su rađene na fotografskom platanu različitih formata, od formata 70×110, 60×60, i 110×60.

Kazao je kako je inače naviše snimao BiH kako bi zainteresirao ljude da idu i obilaze našu domovinu. Trenutno radi na monografiji “BiH putem svjetlosti”, a riječ je o velikoj monografiji na oko 500 stranica s jako puno fotografija, avionskih snimaka.

Inače, Esad Esso Lukač, rođen je u Rožajama u Crnoj Gori, a školovao se i živi u Sarajevu. Po zanimanju je diplomirani politolog. Do 1992. godine je radio kao srednjoškolski profesor na predmetu sociologija. Nakon završetka rata radi kao stručni saradnik i savjetnik u nevladinim udruženjima, a bavi se intenzivno publicistikom i fotografijom.

Do sada je učestvovao na tridesetak samostalnih izložbia, kao i na grupnim izložbama izvan BiH, u Hrvatskoj, Turskoj, Češkoj i Švedskoj. Uredio je i monografije “Pozdrav iz Sarajeva”, “Očima ljubavi”, “Pozdrav iz Bosne i Hercegovine”, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)