Naslovnica Mostar Centar za kulturu: Otvorena izložba “Duhovnost kroz umjetničku fotografiju”

Centar za kulturu: Otvorena izložba “Duhovnost kroz umjetničku fotografiju”

78
foto: Facebook

Mostar — Izložba pod nazivom “Duhovnost kroz umjetničku fotografiju” otvorena je u utorak uveče u Centru za kulturu u Mostaru.

Izložba je organizovana na poziv i uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, terenske kancelarije u Mostaru.

Članovi fotografske sekcije “Creativeshooting” pri Katoličkom Školskom Centru Zenica inspiraciju u nastajanju fotografija pronašli su u vjerskim motivima koji prikazuju vjernike i objekte monoteističkih religija u BiH.

Kroz podršku postavljanju ove izložbe u Mostaru, OSCE Misija u BiH nastavlja napore na okupljanju mladih kroz teme i programe bliske njihovim interesima, odnosno kulturne i umjetničke sadržaje koji se odnose na religiju, dijalog, mir i pomirenje.

foto: Facebook

“Ne može se fotografirati vjera, ali može vjernik u vjeri. Sakralni objekti čine temeljnu orijentaciju i nominaciju svake vjere. U njima ljudi nalaze utjehu, traže rješenja, savjete, dodiruju Sveto, sputavaju odriješeno, riješavaju enigmatsko, osjećaju sebe u sebi”, saopšteno je na Facebook stranici Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici.

Iz organizacije izložbe je saopšteno uz ostalo i kako su predstavljene fotografije trajna poruka “svakom čovjeku da je vjera dar, sjeme za jedan veliki plod koje je dato čovječanstvu njegovati ga za sebe ali da bi i drugi mogli u njemu uživati”.

(StarMo)