Naslovnica Mostar Centar za kulturu Mostar: Otvorena izložba Vedrane Božić

Centar za kulturu Mostar: Otvorena izložba Vedrane Božić

347

Mostar — Vedrana Božić se mostarskoj likovnoj publici predstavila svojom samostalnom izložbom koja je u utorak uveče otvorena u mostarskom Centru za kulturu u sklopu ciklusa “Trebao mi je neki novi početak”.

Publici su se posebno svidjeli neki od portreta poznatih muzičkih i filmskih zvijezda kao što su Freddie Mercury, Mads Mikkelsen, Amira Medunjanin ali, i slike balerina, te pejzaži.

Posebno iznenađenje večeri bio je mali vrituoz na violini Antonio Šarić koji je izveo etide 28 i 14 autora Federiga Fiorilla.

Vedrana se crtanjem, slikanjem, izradom nakita i ručnih radova bavi od svojih ranih dvadesetih. Po profesiji je medicinska sestra, ali se prije nekih osam godina odlučila na hrabar potez, te je pokretanjem umjetničke galerije Claire Noel slikarstvo za nju postalo i mnogo više od hobija.

„Vedranina prvobitna ideja je bila da se ovom prilikom predstavi samo ciklusom portreta ali sam ja insistirao da pokaže i neke druge radove koji se široj publici ne sviđaju baš kao na primjer slike balerina ili anđela, ali su upravo one dokaz umjetničkog istraživanja i eksperimenta, jer umjetnost nije samo imitacija, preslikavanje-ona je i reinterpretecija onoga što vidimo”, kazao je dr.sci. Dario Terzić, urednik kulturnih programa Centra za kulturu.

(StarMo)