Naslovnica Mostar Centar za kulturu: Izložba žrtava seksualnog nasilja u ratu

Centar za kulturu: Izložba žrtava seksualnog nasilja u ratu

67
foto: Fena

Mostar — Izložba “Progovara(j)mo”, koja predstavlja iskustva žena iz nekoliko bh. gradova koje su preživjele ratno seksualno nasilje, te o djeci rođenoj zbog rata, otvorena je u ponedjeljak u Mostaru u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva.

Postavka od 12 djela koje su radile žrtve ratno seksualnog nasilja u mostarskom Centru za kulturu otvorena je do 27. septembra svakim radnim danom od 11 do 19 sati.

Jedna od učesnica izložbe je i Midheta Kaloper Oruli iz Udruženja žrtava rata Foča 92.-95. koja kaže kako su ovi radovi njihovi životni putevi, oslikani na jednom papiru, ali jako važnom za njih, preživjele žrtve rata.

“Tema jeste teška, ali ono što je nas 12 uspjelo oslikati na ovom papiru, jako je poučno jer vrlo često kada su nas ljekari pitali da se vratimo u prošlost to je automatski bilo vraćanje u rat. No, ovom radionicom i izložbom mi smo se ipak uspjele vratiti u djetinjstvo jer smo imali život prije rata, imamo tu tragediju, ali imamo i život poslije rata”, kazala je za Fenu Kaloper Oruli, prenose mostarski portali.

Dodala je kako osoba koja je počinila zločin nad njom nikada nije kažnjena te je poručila bh. institucijama da sve žrtve trebaju i pravdu i pravo.

“Trebamo pravdu da se svi počinioci ovih zločina kazne, a pravo da nam država bude partner u kreiranju našeg života. Novčana naknada nije satisfakcija žrtvama. Ja ću biti duhovno zadovoljena kada počinioci budu kažnjeni”, poručila Kaloper Oruli.

Muzej ratnog djetinjstva izložbu je realizirao u saradnji s Međunarodnom organizacijom za migracije u BiH, Udruženjem Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade, Udruženjem Psiholab, te uz podršku Britanske ambasade u BiH.

Prema riječima izvršne direktorice Muzeja ratnog djetinjstva Amine Krvavac, izložba je posvećena, ali i koproducirana sa ženama koje su preživjele seksualno nasilje i djecom rođenom zbog rata.

“Tema je izuzetno važna i neopravdano marginalizirana zbog čega svi zajedno trebamo kreirati više prostora kako bi osobe koje su preživjele takva nezamisliva iskustva imale priliku da ih podijele, svi zajedno naučimo nešto od toga, ali najvažnije da im omogućimo da dođu do pravde”, istakla je Krvavac.

Izložba “Progovara(j)mo” prvobitno je predstavljena u Sarajevu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu, a nakon Mostara putuje u Beograd.

(StarMo)