Naslovnica Izdvojeno Čelnik WHO: Virus je “neprijatelj čovječanstva”

Čelnik WHO: Virus je “neprijatelj čovječanstva”

351
Tedros Adhanom Ghebreyesus

New York — Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus novi koronavirus je nazvao “neprijateljem čovječanstva” nakon što je u svijetu umrlo više od 8000 osoba od njegove pojave u prosincu u Kini.

Koronavirus predstavlja prijetnju bez presedana. Ali, to nam je i prilika bez presedana da se udružimo protiv zajedničkog neprijatelja – neprijatelja čovječanstva, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus tokom virtualne konferencije za novinare.

– WHO ima informacije o više od 200.000 slučajeva i više od 8.000 osoba je izgubilo život, među kojima i jedno dijete, rekao je i naglasio da je više od 80 posto slučajeva zabilježeno u Europi i na zapadnom Pacifiku.

Šef WHO-a je ponovo tražio od cijele međunarodne zajednice da se mobilizira i upozorio da se “Afrika, njegov kontinent mora probuditi”.

Svjetska sanitarne vlasti su pozvale u srijedu Afriku da “se probudi” suočena s prijetnjom novog koronavirusa i naglasili da se taj kontinent “mora pripremiti na najgore”.

(StarMo)