Naslovnica Region Čeka se ugovor Crne Gore i SPC: Krivokapić “u stalnom kontaktu” sa...

Čeka se ugovor Crne Gore i SPC: Krivokapić “u stalnom kontaktu” sa parijarhom

86
patrijarh SPC Porfirije

Podgorica — Srpska pravoslavna crkva (SPC) dostavila je Vladi Crne Gore Nacrt Temeljnog ugovora i on će biti u potpunosti usaglašen između Vlade i SPC-a uvažavajući pravni poredak države i kanonsko i organizaciono ustrojstvo SPC-a, saopšteno je kasno sinoć iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

Predsjednik Vlade, dodaje se u saopštenju, “u stalnoj je komunikaciji sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem”.

“Nacrt ugovora koji je usvojio Sveti arhijerejski sinod dostavljen je Vladi Crne Gore, a Vlada će sa svoje strane ubzo zvanično odgovoriti, nakon što utvrdi da li su sve odredbe nacrta ugovora u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Ugovor će biti predstavljen javnosti i potpisat će ga patrijarh srpski Porfirije i premijer Krivokapić”, dodaje se u saopštenju kojeg je prenijela novinska agencija Beta.

Porfirije i administrator Mitropolije crnogorsko primorske Joanikije saopštili su ranije sadržaj Temeljnog ugovora usaglašen i da je preostalo samo njegovo potpisivanje.

Patrijarh Porfirije izjavio je da je s premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon vaskršnjih praznika bude potpisan Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC-a u Crnoj Gori.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštio je da sadržaj Temeljnog ugovora države Crne Gore i SPC-a u Crnoj Gori, neće biti poznat javnosti sve dok ne bude potpisan.