Naslovnica Mostar Čeka se na rezultate novog vještačenja mulja

Čeka se na rezultate novog vještačenja mulja

394

Mostar — Dok mještani okupljeni oko Građanske inicijative ‘Jer nas se tiče’ traže od nadležnih čvrste pismene garancije o zatvaranju deponije Uborak u narednih šest mjeseci do godinu, kako u srijedu ne bi došlo do blokade odvoza smeća, s druge strane u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona nastavljaju istražne radnje u slučaju koji je u javnosti poznat kao ”mostarski mulj”.

Kako je Dnevnom avazu potvrđeno iz Tužilaštva, u prošli četvrtak su predstavnici jedne ovlaštene laboratorije iz BiH uzeli uzorke s deponije i postrojenja otpadnih voda koji će biti poslani na analizu.

”Tužilaštvo HNK je naredilo vještačenje i uzimanje uzoraka radi utvrđivanja sastava mulja”, potvrdno je iz kantonalnog tužilaštva u kojem je ljetos formiran predmet u okviru kojeg su naložili istragu protiv pet osoba zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo iz oblasti onečišćenja okoliša.

Radi se o visokopozicioniranim osobama, tri iz Vodovoda, te dvije iz Gradske uprave Mostar, prenosi Bljesak.info. Cijela priča s deponijom Uborak kulminirala je nakon što je na to odlagalište odložen mulj s pročistača u kojem su nađene opasne supstance. Iako je analiza laboratorije Euroinspekt Croatiakontrola iz Zagreba pokazala da je prisustvo piralena (PCB) ispod dozvoljenih vrijednosti, u Tužilaštvu HNK su se, nezavisno od toga, opredijelili za dodatnu analizu. Također, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) je rečeno da im još nisu stigli rezultati analize uzoraka ribe nakon pomora 24. novembra na ušću Sušice u Neretvu.

(StarMo)