Naslovnica BiH Cazin: Privremeno zatvorene škole zbog lažnih diploma

Cazin: Privremeno zatvorene škole zbog lažnih diploma

471

Cazin — Kantonalni inspektori zapečatili su Visoku međunarodnu školu Cazin i Centar za obrazovanje odraslih ‘Vita Plus’, kojima je kantonalni ministar za obrazovanje Damir Omerdić privremeno zabranio rad.

Sa kantonalnim inspektorima na terenu su i pripadnici Sudske policije FBiH koji su u ovaj centar doveli uhapšenog Admira Hadžipašića, nekadašnjeg generalnog sekretara A-SDA i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Njega i ostale osumnjičene uhapsili su pripadnici SIPA 13. novembra kada su proveli opsežnu akciju pod nazivom “Pero”. Hadžipašić je vlasnik Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin.

Osumnjičenim u ovoj istrazi se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili osobe kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac.

Na ovaj način je u tom periodu izdato više hiljada nezakonitih diploma i stečena je višemilionska protivpravna imovinska korist. Kantonalno tužilaštvo je u istrazi tokom proteklih pet mjeseci uspjelo da dokumentuje više od 300 izdatih lažnih diploma.

(StarMo)