Naslovnica BiH Cazin otvara veliki izolatorij u BiH

Cazin otvara veliki izolatorij u BiH

737
foto: ilustracija

Sarajevo/Cazin — Iako u ovom bosanskohercegovačkom gradu još uvijek nema ni jedan registriran slučaj zaraze korona virusom, ali je samoizolacija naložena za 903 lica, poduzimaju se sve mjere i sve obaveze koje ovakva situacija predviđa.

Među njima je i uspostava velikog izolatorija u kojem su napravljene 52 zasebne jedinice od kojih će svaka, uz krevete, imati i svu popratnu medicinsku opremu kao što su boce s kisikom, stetoskopi, zaštitne maske i rukavice, infuzijski sistemi.

“Ovo je takav izazov da je potrebno reagirati odmah. Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sad ne ostavlja se za poslije. Naravno, mi smo odmah reagovali i jučer (23. mart) u 15 sati smo donijeli odluke na Štabu Civilne zaštite, a danas (24. mart) oko 15 sati privodimo radove kraju i možemo reći da imamo izolatorij u gradu Cazinu na raspolaganju i nadamo se da neće trebati”, kazao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Izolatorij u cazinskoj Sportskoj dvorani, u slučaju potrebe, ima mogućnost povećanja kapaciteta na stotinu zasebnih jedinica, obezbjeđeni su posebni ulazi za pacijente i medicinski osoblje, ali i svi prateći tehnički sadržaji poput vešeraja, sobe za ljekare i sl.

Medicinskim dijelom poslova upravljat će Dom zdravlja Cazin dok je za sve tehničke poslove odgovorna Civilna zaštita.

Ovo je prvi veliki izmješteni izolatorij u Unsko-sanskom kantonu.

(StarMo)