Naslovnica Sport Cavusoglu: SAD da vrate pare ili da isporuče avione…

Cavusoglu: SAD da vrate pare ili da isporuče avione…

155
Mevlut Čavušoglu

Ankara — Sjedinjene Američke Države (SAD) trebale bi isporučiti borbene avione F-35 koje je Turska platila, vratiti novac ili umjesto toga ponuditi neki drugi proizvod, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Ako SAD ne želi riješiti pitanje F-35 ili ako to američki Kongres blokira, Turska će razmotriti druge opcije, uključujući kupovinu SU-35 ili SU-57 (ruske proizvodnje)”, kazao je Cavusoglu u televizijskom intervjuu za kanal “CNN Turk”.

Turska i SAD složili su se da nastave razgovore o rješavanju pitanja u vezi s programom F-35, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane Turske.

Predstavnici ministarstava odbrane Turske i SAD-a održali su sastanak u Ankari, glavnom gradu Turske, na kojem su razgovarali i o finansijskim pitanjima kupovine aviona. Sjedinjene Američke Države su 2019. godine objavile da isključuje Tursku iz programa F-35, zbog njene kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400.

Turska tvrdi da S-400 neće biti integrisan u sisteme NATO-a i da ne predstavljaju prijetnju alijansi ili njenom naoružanju. Ankara je također u više navrata predlagala “osnivanje komisije za rješavanje ovog pitanja”.

(StarMo)