Naslovnica Život Çavuşoğlu: Prekid vatre nije dovoljan

Çavuşoğlu: Prekid vatre nije dovoljan

157
foto: agencije - ilustracija

Turski šef diplomatije Mevlüt Çavuşoğlu u utorak boravi u Azerbejdžanu, bliskom savezniku Turske, gdje se sastao sa predsjednikom te zemlje Ilhamom Aliyevim.

“U Bakuu smo kako bismo svojoj braći u Azerbejdžanu pokazali podršku i solidarnost naše države i naše nacije,” napisao je na Twitteru Çavuşoğlu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šef turske diplomatije otišao je u posjetu kako bi razgovarao o sukobima u Nagorno-Karabahu između azerbejdžanske vojske i armenskih separatista, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Govoreći tokom posjete Bakuu u utorak, Çavuşoğlu je naveo da sam prekid vatre neće biti dovoljan za okončanje borbi, prenosi Reuters.

“Vidimo pozive koji dolaze iz cijelog svijeta i koji pozivaju na ‘trenutni prekid vatre’. Šta onda? Do sada je bilo prekida vatre, ali šta se dogodilo?” naveo je Çavuşoğlu.

Naveo je i da se ovi pozivi na prekid vatre “ne razlikuju” od prethodnih.

“Može doći do prekida vatre, ali kakav će biti rezultat?” dodao je. “Možete li reći Armeniji da se odmah povuče sa azerbejdžanske zemlje? Možete li smisliti rješenje za njeno povlačenje? Ne.”

Inače, 5. oktobra, Rusija, Francuska i Sjedinjene Države, kopredsjedavajući takozvane OSCE-ove Minsk grupe, koja je predvodila mirovne pregovore oko Nagorno-Karabaha od početka 1990-ih, ponovili su svoje pozive na trenutni prekid vatre u Nagorno-Karabahu, rekavši da sukob predstavlja “neprihvatljivu prijetnju” stabilnosti regije.

(StarMo)