Naslovnica Mostar Čavkarica: Obilježit će najveći zločin nad Bošnjacima istočne Hercegovine

Čavkarica: Obilježit će najveći zločin nad Bošnjacima istočne Hercegovine

1989

Mostar — Koordinacija bošnjačkih udruženja Mostara najavila je na posebnoj press-konferenciji u petak da će naredne subote, 29. augusta, obilježiti 79. godišnjicu masakra nad skoro 1000 bošnjačkih civila iz istočne Hercegovine, kojeg su 1941. godine počinile četničke snage.

Obilježavanje godišnjice zločina bit će upriličeno na lokalitetu jame Čavkarica, u koju su bačena tijela više stotina žrtava, u opštini Bileća.

„Cilj organizacije je da se ne zaboravi, da istinu koliko-toliko prenesemo na buduće generacije. Poznata je definicija da identitet jednog naroda zavisi od kontinuiteta pamćenja“, kazao je moderator press-konferencije Hasan Eminović.

„Osamdeset godina, posmrtni ostaci naših šehida leže na dnu jame i to je nešto što je meni lično dalo motiv da budem dio ove priče, dio organizacije 79-te godišnjice zločina nad Bošnjacima istočne Hercegovine“, kazao je Midhat Brkan, uime Koordinacije bošnjačkih udruženja Mostara.

On je istakao da nema organizovanog prevoza do Čavkarice, te da je polazak iz Mostara u 8 sati, u subotu, 29. augusta, a iz Stoca u 9 sati. Objasnio je da se od Berkovića putuje nekih desetak kilometara do lokaliteta do kojeg se može automobilom, odakle se otprilike tri kilometra pješači.

Brkan je rekao i kako se ne očekuje se veliki skup, zbog situacije izazvane korona-virusom, kao i da su organizatori skupa dobili odobrenje za održavanje od Policijske uprave Bileća.

O samom zločinu na Čavkarici, govorio je novinar, publicista i pisac Tahir Pervan, inače autor knjige „Čavkarica – žena iz jame“, koji je i lično vezan za tu tragediju, pošto su u jamu bačeni i njegovi polu-brat i polu-sestra, te prva žena njegovog rahmetli oca, koji je poslije rata, zbog traženja da se jama – koju su komunističke vlasti zabetonirale – otvori, zatvoren. Umro je u bolnici nakon sedam dana. Među ostalim, lažno je i optužen da je ubio tri partizana.

„Ja, bukvalno, sve do danas vodim izgubljene bitke moga rahmetli oca i mislim 29. 8., ma koliko nas bilo na tom stratištu, da će to biti pobjeda moga oca“, kazao je Pervan, podsjetivši i da se vratio iz SAD-a, gdje mu je inače porodica, kako bi ovaj projekat priveo kraju.

Pervan je još uz ostalo kazao kako je zločin na Čavkarici „stvar osvete“, jer se mjesec dana prije toga desio zločin ustaša na jami Dizdaruši, gdje su ustaše pobile oko 200 srpskih civila. Prije toga su srpski komiti u tu jamu pobacali tijela više bošnjačkih porodica.

Zločin na Čavkarici počinili su četnici iz Crne Gore, zloglasni Ćoravi bataljon, nad nenaoružanim civilnim stanovništvom bilećkog kraja, iz više naselja, sve do Stoca.

Nakon trodnevnog masakra po bilećkim selima, gdje su pobili muškarce, četnici su – kazao je Pervan – ka jami Čavkarica poveli 1000 ljudi, od kojih su mnoge pobili usput. U jami je završilo između 800 i 850 ljudi, od čega su prema njegovim riječima oko 80 posto žene, djeca i starci.

Taj zločin nikada nije procesuiran niti su žrtve ekshumirane i dostojanstveno sahranjene. Pervan je kazao i da je prije sedam godina jama otvorena, pod sumnjom da se tu kriju kosti iz 1992. godine. To je, smatra, greška, jer je jamu trebalo zatvoriti.

„Potomci onih koji su činili te zločine su skloni i skrivanju kostiju. Ja tvrdim da je iz jame Čavkarica proteklih sedam godina nestalo poprilično dosta kostiju“, kazao je Pervan.

Sa press-konferencije su pozvali bošnjačke institucije da se pridruže u obilježavanju 79. godišnjice zločina nad civilima. Podsjetili su i da je jedna jedina preživjela masakra na Čavkarici Hadžera Ćatović, koja je umrla 2014. godine.

(StarMo)