Naslovnica Politika Čavara: Neviđena agresija prema Hrvatima u Mostaru

Čavara: Neviđena agresija prema Hrvatima u Mostaru

424
Marinko Čavara

Sarajevo — Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH u intervjuu za Federalni radio osvrnuo se na izbor Marija Kordića za gradonačelnika Mostara, te kazao kako su probosanske stranke u ovom gradu provodile neviđenu agresiju prema Hrvatima. Čavara je poručio kako Mostar može i mora biti grad svih Mostaraca.

“Nisam želio sudjelovati u hajci u Mostaru, gdje se kaže da gradonačelnik ne može biti Hrvat i gdje probosanske stranke žele da provode svoju politiku u srcu Hercegovine, prepustio sam to lokalnim dužnosnicima HDZ-a BiH”, kazao je Čavara u dijelu razgovora koji se osnosi na Mostar. “Nadao sam se ipak da će se postići širi dogovor zbog dvotrećinskog odlučivanja i sad treba nastaviti dogovarati se”, rekao je Čavara, a prenosi federalna.ba.

„Bilo bi nenormalno da nismo zadovoljni izborom gradonačelnika, jer je gospodin Mario Kordić prvenstveno dobar čovjek, do sad je vodio Dom zdravlja i nije puno bio uključen u politiku, ja ga znam kao direktora Doma zdravlja i mislim da će svojom odgovornošću, liječničkom etikom i svime što je do sad pokazao u kampanji pa i ovim govorom gdje je rekao nema pobjednika, idemo zajedno graditi naš grad Mostar, dovoljno rekao i to treba biti cilj svima onima koji će sutra odlučivati u Gradskom vijeću, ali i svima onima koji se dotiču Mostara“, rekao je Čavara.

Upitan da li je realno očekivati da Mostar bude grad svih, da gradonačelnik bude gradonačelnik svih Mostaraca uzimajući u obzir višegodišnje društveno-politički kompleksne odnose u ovom gradu Čavara je kazao da jeste.

„Da, moguće je. To znači želju i cilj novoizabranog gradonačelnika, a to su i želje svih nas. Da živimo u društvu u kojem će svaki stanovnik, pa evo i građanin imati jednaka prava. Mi često miješamo prava pripadnosti kolektivitetu, a drugo su prava pojedinca. Pojedinci u ovoj državi kao građani moraju biti potpuno ravnopravni, ali međusobno, ne da građani budu jednaki sa kolektivitetima. To je apsurdno. I zato, meni je drago što je gospodin Kordić bio kandidat i što je gradonačelnik sad, to je čovjek o kojem svi imaju pozitivan stav. To je idealna osoba da provede ovaj cilj i da Mostar bude grad svih i interes svih u Gradskom vijeću i Upravi”.

Čavara se osvrnuo i na prijedlog Bh. bloka o rotirajućem gradonačelniku.

„Prijedlog o rotirajućem gradonačelniku je od Mostara ponovo pravio grad slučaj i bio je izvan svih propisa i zakona i kad se vidjelo da se ne može ostvariti tzv. probosanska politika da se nametne gradonačelnik koji pripada kako oni kažu većini, onda su pribjegli toj varijanti da prepisuju rotaciju iz Predsjedništva BiH što je teški apsurd. Mislim da Mostar ima odlične pretpostavke uz potporu Međunarodne zajednice i svih onih koji vole Mostar da taj grad prestane biti grad slučaj i da prestanu raznorazne političke igre i da se usmjeri u razvoj grada koji je stagnirao, jer Gradsko vijeće nije donosilo ključne odluke”.

Na konstataciju da su SDA i HDZ BiH vodili ovaj grad prethodnih godina, te da i dalje važi mišljenje da je Kordić kao gradonačelnik rezultat dogovora ove dvije stranke Čavara je kazao kako to nije u potpunosti tačno.

„Liči na to, ali nije. Jasno je da u ovakvim procesima postoje razni razgovori pojedinaca koji nekad nisu ni organizirani ni stranački, ali je neminovno da ako je HDZ osvojio 13 mandata u Vijeću i Koalicija koju predstavlja SDA logično je da postoji neki dogovor oko parlamentarne većine i oko dogovaranja drugih stvari kao što su vlasti na kantonalnoj, federalnoj razini. Mi stalno zagovaramo načelo legitimiteta i dok god SDA od bošnjačkih stranaka ima najveći broj glasova ona će uvijek biti prvi partner za razgovor oko formiranja vlasti”, kazao je Čavara.

(StarMo)