Naslovnica BiH Čauševiću devet godina zatvora zbog korupcije

Čauševiću devet godina zatvora zbog korupcije

322
Kemal Čaušević

Sarajevo — Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je izrečena presuda bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Kemalu Čauševiću.

Sud BiH je Čauševića osudio na devet godina zatvora, zbog niza koruptivnih radnji.

Tokom suđenja Tužilaštvo BiH je dokazalo, da je optuženi Čaušević Kemal novacem za koji je znao da potiče iz krivičnih djela upotrijebio za kupovinju brojnih nekretnina vrijednih 1.261.760.43 KM.

Centar za istraživačko novinarstvo je ranije objavio da je Čaušević tokom 2006. i 2007. kupio tri stana u blizini zanatskog centra Stakleni grad u Sarajevu, koje je platio oko 262.000 KM, zatim poslovni prostor (na istoj lokaciji), vrijednosti 76.000 maraka, te još dva poslovna prostora, također u Staklenom gradu čija vrijednost nije procijenjena.

Na listi Čauševićevih nekretnina su i dva stana u Ulici Ferhadija u vrijednosti od oko 221.000 KM. Pored toga, Čaušević ima još tri parcele na Poljinama.

Sud BiH ga je osudio i zbog toga što je posao vršenje usluga štampanja poreskih markica na vrijednosnom papiru sa zaštitom, dodijelio firmi „Glas Srpski – Grafika“ A.D. Banja Luka čime im je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000,00 KM.

(StarMo)