Naslovnica Politika Ćatić: FBiH sačuvala 95% radnih mjesta…

Ćatić: FBiH sačuvala 95% radnih mjesta…

428
Osman Ćatić - SDA

Sarajevo — Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Osman Ćatić kazao je da Federacija “ima kredibilne rezultate u borbi protiv pandemije kako u zdravstvenom tako i u ekonomskom aspektu”.

– Federacija je proteklih sedmica minimizirala broj novozaraženih. Stopa smrtnosti je 16 mrtvih na milion stanovnika. Uporedite to sa stanjem u entitetu RS gdje je 63 mrtvih na milion stanovnika, pa čak i sa stanjem u regionu gde je stopa od 22 u Hrvatskoj do 49 u Sloveniji. Da i ne govorimo o evropskom kontekstu, gdje imate stope smrtnosti po 300-400 mrtvih na milion. Zamislite da je obrnuta situacija, te da RS ima stopu smrtnosti 16, a Federacija četiri-pet puta veću. Ministra zdravstva RS Šeranića mnogi su kovali u zvijezde zato što lijepo priča, i čovjek uistinu lijepo priča, ali treba se odati priznanje i federalnom zdravstvenom sistemu koji ima rezultate, kazao je Ćatić.

Isto je stanje i u ekonomskom aspektu, dodaje. Poreska uprava FBiH je objavila egzaktne podatke koji svjedoče da je “zaustavljen trend gubitka radnih mjesta”.

– Štaviše, ostvaruje se čak određen rast, doduše minimalan, ali preokrenut je trend. Činjenica je da je Federacija sačuvala 95% radnih mjesta. Mnogo veće i jače ekonomije izgubile su po 10%. Mnogo je još izazova pred nama, borba nije gotova, ali za iduće izazove ohrabruju dosadašnje činjenice i rezultati, navodi Ćatić.

(StarMo)