Naslovnica BiH Čapljina: Zajednički projekat odbrane od poplava s Metkovićem

Čapljina: Zajednički projekat odbrane od poplava s Metkovićem

144

Čapljina — U salonu Gradske uprave Čapljina, danas je upriličeno svečano potpisivanje Sporazum o finansiranju projekta izgradnje Odbrambenog nasipa na području Gabela Polja u sklopu prekograničnog projekta odbrane od poplava grada Metkovića.

Ugovor za projekat izgradnje Odbrambenog nasipa na području Gabela Polja u sklopu prekograničnog projekta odbrane od poplava grada Metkovića su potpisali gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, saopšteno je na zvaničnoj internet-stranici Čapljine.

Projekat obuhvata izgradnju odbrambenog nasipa, ustave Glibuša, ustave Strimen, pumpne stanice Glibuša, preljevne građevine s uređajem za kontrolirano upuštanje voda u branjeno područje i ostalih hidrotehničkih objekata koje štite branjeno područje od poplava.

Jedinstveni Odbrambeni zaštitni sistem čine dva podsistema. Prvi podsistem obuhvata naselje Jerkovac i Glibušu na području grada Metkovića u Republici Hrvatskoj, a drugi dio podsistema obuhvata naselje Gabela Polje na području grada Čapljine. Cilj projekta je stavljanje u funkciju oba podsistema kao jedan efikasan sistem odbrane od poplava. To je opći cilj projekta, a ovaj sporazum je samo rezultat dobrih međudržavnih odnosa između BiH i RH.

Ukupna procijenjena vrijednost za realizaciju projekta iznosi 6.484.000,00 KM.

Svečanom potpisivanju sporazuma su prisustvovali i dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar privrede i održivog razvoja; dr. sc. Mario Šiljeg, državni sekretar, Ministarstvo privrede i održivog razvoja; gđa. Irina Putica, Hrvatske vode te prof. dr. sc. Dragan Čović, predsjednik HNS, saopšteno je iz Grada Čapljine.

(StarMo)