Naslovnica BiH Čapljina: Spremnost Vlade HNK za pomoć u sanaciji šteta od zemljotresa

Čapljina: Spremnost Vlade HNK za pomoć u sanaciji šteta od zemljotresa

124
foto: Grad Čapljina

Čapljina — U zvaničnoj posjeti gradu Čapljini danas je boravio dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko–neretvanskog kantona s predstavnicima Vlade i direktorom Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo u HNK Eugenom Ćubelom, koji su održali sastanak s gradonačelnikom Čapljin dr. Smiljanom Vidićem i njegovim saradnicima, saopšteno je iz Gradske uprave Čapljina.

Razlog posjete je zemljotres koji je proteklog vikenda pogodio Hercegovinu, a i u Čapljini je ostavio značajne posljedice.

Sastanak je održan u salonu Gradske uprave gdje je gradonačelnik Vidić izvijestio delegaciju Vlade o stanju i situaciji u Čapljini. Vatrogasna jedinica Čapljina je istu noć izašla na teren i do danas su odradili preko 250 intervencija na porodičnim kućama i zgradama.

Poduzimajući konkretne poteze, grad Čapljina odnosno Štab civilne zaštite donio je Odluku o Formiranju komisije za popis šteta na prostoru grada Čapljina tako da su naši timovi već par dana na terenu i nakon pregleda svih zaprimljenih prijava moći će se ustanoviti pravo stanje situacije

Nakon sastanka, upriličena je posjeta Osnovnoj školi Vladimira Pavlovića u Čapljini, na kojoj je zabilježena značajnije materijalna šteta.

Predsjednik Herceg je, i ovom prilikom, iskazao spremnost Vlade za pomoć i saradnju u saniranju nastalih šteta.

Istakao je kako je jučer održana hitna sjednica Vlade, gdje je usvojen kantonalni plan Civilne zaštite i finansijska konstrukcija namijenjena za sanaciju štete.

(StarMo)