Naslovnica Region Capak: Nije potreban novi lockdown

Capak: Nije potreban novi lockdown

139
Krunoslav Capak

Zagreb — Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako smatra da Hrvatskoj nije potreban novi lockdown, ali je dodao da postoji niz drugih mogućnosti koje bi se mogle primjenjivati uz dosad propisane mjere.

Na pitanje je li lockdown jedino rješenje, Capak je za Dnevnik Nove TV rekao da nije potreban novi lockdown, ali je potrebno ”da se ljudi drže mjera”, prenose hrvatski mediji.

“Ima još čitav niz mogućnosti. Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u porodicama”, rekao je i napomenuo kako mu se čini da je Hrvatska među najliberalnijim zemljama u Evropi.

Capak je odgovorio i na pitanje šta bi se dogodilo ako ne bude dovoljno doktora i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene radnike.

“Iako ne očekujemo takav scenario i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1100 ljekara intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi Covid bolesnika i bolesnika od gripe. Međutim, pripremamo se i za scenario da će se educirati druge kolege koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi. To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata”, objasnio je Capak.

Dodao je da su tada mladi doktori prolazili kurseve hitne pomoći.

‘”Ministarstvo zdravstva će u saradnji s bolnicama pripremiti takve kurseve, ali se nadamo da do toga neće doći”, kazao je.

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da “smo daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sistem”.

Otkrio je i da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata. “Mi o tome dosad nismo razgovarali niti planiramo to uvesti”, poručio je direktir HZJZ-a.

(StarMo)