Naslovnica Život Cannes: Važna nagrada za hrvatski film

Cannes: Važna nagrada za hrvatski film

98

Zagreb — Hrvatski film Antonete Alamat Kusijanović “Murina” dobio je prestižnu nagradu Camera d’Or, objavljeno je na svečanom proglašenju pobjednika ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu održanom u subotu, 17. jula.

To je službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

Ovo je prvi put od samostalnosti Hrvatske da je jedan hrvatski film uvršten u program “15 dana autora”(Quinzaine des Réalisateurs) koji se održava od 1969. godine u sklopu festivala u Cannesu, a donosi kratkometražne i dugometražne igrane i dokumentarne filmove sa svih strana svijeta i svjetskoj publici otkriva nova redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika.

Hrvatski koproducent filma je Danijel Pek iz agencije “Antitalent”, inače novinar u zagrebačkom dopisništvu Radija Slobodna Europa do 2003. godine.

Predsjednica žirija, glumica Melanie Thierry prilikom dodjele nagrade u Cannesu rekla je da su “nagradili snažan film”, a odluku su donijeli vrlo lako i bez velikih dvojbi. Nagradu je preuzeo koscenarist filma Frank Graziano.

 

(StarMo)