Naslovnica BiH Čampara: To su “nedosanjani snovi” Milorada Dodika

Čampara: To su “nedosanjani snovi” Milorada Dodika

305
Aljoša Čampara

Sarajevo — Neprihvatljive su izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o uspostavi punktova bosanskohercegovačkog entiteta RS-a na entitetskoj liniji – upozorava ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara i dodaje:

Vlada RS-a nema ustavne ovlasti da donosi bilo kakve odluke o angažovanju policijskih snaga na entitetskoj liniji i svako postupanje koje bi vodila ka realizaciji najavljenih aktivnosti predstavljalo bi najgrublje kršenje zakona i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kako navodi u svojoj izjavi, najave o uspostavi punktova policije bh. entiteta RS na entitetskoj liniji “ostat će samo neostavarene želje i nedosanjani snovi Milorada Dodika”.

– Takvi snovi, koji nikada nisu postali realnost, u proteklom periodu Dodik je često sanjao. Upozoravam vlasti u RS-u da se ne upuštaju u takve avanture, jer kao i svaki put do sad imat ćemo odgovor na antidejtonsko postupanje RS-a. Izjave Milorada Dodika o postavljanju punktova entitetske policije, u momentu dok cijela zemlja prioritetno radi na prevenciji zaraze koronavirusom, predstavljaju anticivilizacijsko, nemoralno i neodgovorno postupanje pojedinca. Dodiku bi bilo pametnije, a stanovnicima RS-a korisnije, ukoliko bi svoju energiju i budžetska sredstva usmjerio u poboljšanje zdravstvenog sistema i borbu protiv nevidljivog neprijatelja koji ne bira između administrativno-teritorijalnih jedinica u sastavu države BiH. Sramotni su pokušaji da se pandemija koronavirusa iskoristi za realizaciju političkih ciljeva i interesa SNSD-a, navodi Čampara.

(StarMo)