Naslovnica Politika Čampara se izvinio građanima

Čampara se izvinio građanima

536

Sarajevo — Zastupnik Stranke demokratska akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara izvinio se danas svim građanima nakon što je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SDA) objavio snimak na kojem se navodno čuje dogovor o namještanju izbora za predsjednika Kantonalnog odbora te stranke.

Ocijenio je da je rukovodstvo stranke odreagiralo na pravi način na tu novonastalu situaciju, podsjećajući da je uslijedila i ostavka potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, koji na snimku dogovara glas za Fikreta Prevljaka kao kandidata za predsjednika Kantonalnog odbora SDA.

Napomenuo je i da je stranka zamijenila prijedloge za dva ministra u novoj Vladi Kantona Sarajevu te je najavio da će on taj prijedlog podržati.

“Nemam ništa personalno protiv kandidata koji su smijenjeni na spisku, ali su kompromitirani na snimku te nisam mogao podržati sastav nove vlade s ta dva ministra. Svakoj vladi, pa i ovoj treba dati 100 dana da se vidi kako će se raditi”, dodao je Čampara koji je najavio da će svi koji su dio spornog snimka biti sankcionirani što je najavio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, prenosi Fena.

S druge strane, kada je u pitanju utvrđivanje odgovornosti Čampara kaže da je to na organima Bosne i Hercegovine, ali smatra da bi trebala reagirati i Etička komisija unutar Skupštine Kantona Sarajevo, napominjući da je i Efendić, Prevljakov protivkandidat, podnio žalbu na izbor.

Ostao je pri mišljenju da bi za SDA bilo dobro uvođenje Povjereništva, dodajući da je potpuno kompromitiran proces izbora kantonalnog rukovodstva, a pored snimka prvi put se dogodilo da nije bilo obraćanja kandidata za tu stranačku funkciju.

“Narušena je procedura i ono što je meni strašno je da su pojedinci iz općinskih organizacija tražili da se slikaju listići. Proces je u potpunosti doveden u pitanje, ali organi stranke će odlučiti i o tome. Moramo smoći snage i iz ove situacije, ukoliko povučemo mudre poteze, izaći jači”, kazao je.

Ne sumnja, kaže, da će biti donesene i još neke odluke kako bi se našao način izlaska iz te situacije, te je zamolio javnost da ne generaliziraju stvari jer u SDA-u postoje brojni čestiti ljudi, a ti pojedinačni incidenti ne mogu generalizirati sve stvari.

(StarMo)