Naslovnica BiH Čampara: Nedopustivi pritisci na rad prvosudnih organa

Čampara: Nedopustivi pritisci na rad prvosudnih organa

397
Aljoša Čampara ministar MUP-a FBiH

Sarajevo — Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara kako su za njega “nedopustivi bilo kakvi pritisci na rad pravosudnih organa”.

– Smatram da Bosna i Hercegovina, u skladu s preporukama Evropske unije, mora uložiti dodatne napore kako bi upotpunila ustavni i zakonski okvir te ojačala nezavisnost pravosuđa. U demokratskoj zemlji koja teži jačanju nezavisnosti pravosudnih institucija nedopustive su bilo kakve prijetnje i pritisci na sudije, tužitelje i predstavnike policijskih organa”, kazao je Čampara za Klix.ba.

Naglašava kako o slučaju pritisaka na pravosuđe “govori sa stanovištva pravnika”.

Čampra ističe da se pravosuđe mora distancirati od političkog utjecaja i podjednako tretirati sve počinitelje krivičnih djela, jer je kriminalac kriminalac, bez obzira na to iz koje stranke dolazi.

“Dakle, uzaludno je političko zalaganje za nezavisnost pravosuđa ukoliko se samo pravosuđe ne želi distancirati od političkih diktata. Što se tiče korupcije, Evropska komisija je u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo EU upozorila da su pravomoćne osuđujuće presude u predmetima korupcije na visokom nivou vrlo rijetke. Nažalost, mislim da se u BiH niko nije uvjerio da je pravosuđe demonstriralo bilo kakav napredak u ostvarivanju rezultata proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, krivičnih progona i pravosnažnih osuđujućih presuda u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokom nivou”, dodao je ministar MUP-a FBiH.

(StarMo)