Naslovnica Politika Čampara: HDZ je protiv kažnjavanja prekršilaca mjera

Čampara: HDZ je protiv kažnjavanja prekršilaca mjera

500
Aljoša Čampara

Sarajevo — Kršenje izrečenih mjera samoizolacije je veliki problem jer predstavlja ozbiljnu prijetnju za širenje korona virusa, upozorio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Aljoša Čampara, ministar MUP-a Federacije BiH.

“Imamo pojedince koji krše samoizolaciju, odnosno koji krše svoja rješenja koja su dobili od nadležnih institucija da ostanu u izolaciji. Jer, postoje sumnje ili da imaju simptome ili da su zaraženi. Mogu reći za Kanton Sarajevo, iako i u drugim kantonima imamo takvih slučajeva, ali u Sarajevu možda je i veći broj oko kršenja te izolacije. Upravo iz tog razloga sam bio predložio uredbu sa zakonskom snagom da odmah idemo, pored prvog puta mjera upozorenja, na pritvaranja, odnosno apsolutnu izolaciju tih ljudi”, ističe Čampara.

Međutim, uredba, kaže federalni ministar unutrašnjih poslova još nije stupila na snagu, odnosno nije se ni razmatrala na Vladi FBiH.

“Da budem iskren HDZ BiH je, odnosno ministri iz HDZ-a su bili protiv donošenja uredbe sa zakonskom snagom za što ja ne vidim apsolutno niti jedan razlog da se ne donese. Jer, ustav je i predvidio uredbe sa zakonskom snagom u ovakvim situacija, u vanrednim okolnostima. Mi imamo upravo tu okolnost. Vidjet ćemo šta će Vlada FBiH uraditi u narednom periodu. Mi smo kao Vlada FBiH tražili zaključak od Kriznog štaba Civilne zaštite FBiH da donese posebnu i naredbu, ako se neće donijeti uredba sa zakonskom snagom, ali Krizni štab je u ovom sastavu koji je ranije bio donio je samo preporuku. Mislim da je to malo neozbiljno i da svi moramo ozbiljnije shvatiti ovu situaciju. Ne bih volio da dođemo u situaciju da žalimo za onim što nismo uradili na vrijeme. Mislim da je to jedna opasnost”, upozorio je Čampara.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)